- 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 200 g filetu z piersi kurczaka (+ sól, pieprz, oliwa)
- 1/2 szklanki pestek granatu
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- 1/3 zielonego ogórka (ze skórką lub bez)
- natka pietruszki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- olej z pestek z pestek winogron lub granatu
- sok z cytryny do smaku
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błonki, pokroić na drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Podsmażyć na naoliwionej patelni. Gdy mięso będzie już białe i dobre doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. W tym samym czasie komosę ryżową przygotować wg przepisu na opakowaniu - przepłukać na sitku o bardzo drobnych oczkach. Gotować aż zwiększy objętość, ok. 15 minut. Odcedzić na sicie. Przestudzić. Wymieszać z kurczakiem, pokrojonymi w kostkę ogórkiem i brzoskwiniami, pestkami granatu, posiekaną natką. Doprawić do smaku solą pieprzem, dolać 2-3 łyżki oleju, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać jako pożywna przekąska - w moim wypadku to było śniadanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)