sobota, 4 grudnia 2010

Sałatka z quinoa, kurczakiem i owocami

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 200 g filetu z piersi kurczaka (+ sól, pieprz, oliwa)
  • 1/2 szklanki pestek granatu
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1/3 zielonego ogórka (ze skórką lub bez)
  • natka pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • olej z pestek z pestek winogron lub granatu
  • sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błonki, pokroić na drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Podsmażyć na naoliwionej patelni. Gdy mięso będzie już białe i dobre doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. W tym samym czasie komosę ryżową przygotować wg przepisu na opakowaniu - przepłukać na sitku o bardzo drobnych oczkach. Gotować aż zwiększy objętość, ok. 15 minut. Odcedzić na sicie. Przestudzić. Wymieszać z kurczakiem, pokrojonymi w kostkę ogórkiem i brzoskwiniami, pestkami granatu, posiekaną natką. Doprawić do smaku solą pieprzem, dolać 2-3 łyżki oleju, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać jako pożywna przekąska - w moim wypadku to było śniadanie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)