- 0,7 kg filetów rybnych (np. tilapia, dorsz)
- przyprawa typu wegeta
- 3 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- masło
- 4 cebule białe
- 5 marchewek marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kawałek białej części pora
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2/3 słoiczka koncentratu (ok. 130 g)
- 5 łyżek keczupu pikantnego Kotlin
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz czarny mielony
- sól
Ryby rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć wegetą i pieprzem. Jaja wymieszać z mąką na gładką masę (ilość mąki do ciasta zależy od wielkości jajek). Ryby zanurzać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na złocisty kolor. Gotowe lekko osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę, pokrojonego drobno pora. Dodać listki laurowe i ziele. Dusić pod przykryciem - mieszając i podlewając wodą przez ok. 40 minut. Doprawić dobrze solą i pieprzem świeżo mielonym oraz cukrem, dodać natkę. Wymieszać, dusić jeszcze razem ok. 15-20 minut. Usunąć listki laurowe i ziele. Na duży półmisek wyłożyć 1/3 warzyw. Poukładać usmażone kawałki ryby. Przykryć resztą warzyw. Można to rozdzielić na dwa półmiski. Można też usmażyć więcej filetów lub dodać więcej koncentratu. Rybka znika w mgnieniu oka - kto pierwszy ten lepszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)