poniedziałek, 20 grudnia 2010

Pomidorówka z lanymi kluskami

SKŁADNIKI:
  • kawałek kości wieprzowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kostki bulionowe
  • pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • biała kiełbasa
  • LANE KLUSKI:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć opłukane mięso, dodać listki laurowe, ziele angielskie, zalać 1.5 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać pokrojone: marchew i pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę oraz ząbek czosnku i kostki bulionowe. Warzywa gotować do miękkości. W garnku zagotować osoloną wodę na kluski. Wymieszać jajo z mąką, wodą i solą. Ciasto wkładać do wrzątku za pomocą łyżki (małymi porcjami:)). Gotować 2-3 minutki od wypłynięcia. Odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz kiełbasę, gotować kilka minut. Zupę zabielić śmietaną i mąką - w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę, wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy - można przez sitko. Wymieszać. Kluski rozdzielić na talerze, zalać gorącą zupą z dodatkiem warzyw i kiełbaski. Posypać natką.
Jako dzieci mówiliśmy na tę zupę - pomidorówka z kluskami-chmurkami. Zawsze gdy był wybór makaron, ryż czy kluski - padał on oczywiście na kluski-chmurki :) Jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Czasem zamiast kiełbaski czy parówek były gotowane pulpeciki. Mama zabielała zupę śmietanką łowicką, której zazwyczaj używała do kawy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)