- 250 g czarnego makaronu (makaron z ryżu czarnego)
- 300 g łososia z puszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaparów
- 15 oliwek czarnych lub zielonych
- natka pietruszki
- czerwony pieprz świeżo mielony
- pieprz cytrynowy
- opcjonalnie - kwaśna śmietana lub parmezan, cytryna
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Trwa to ok. 6 - 8 minut. Przelać zimną wodą na sicie. W tym samym czasie na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, łososia bez zalewy, pokrojone w plasterki oliwki, kapary, wymieszać. Makaron rozdzielić na miseczki / talerze (wyszły 3 porcje). Dodać łososia z patelni. Posypać pieprzem cytrynowym, czerwonym, posiekaną natką pietruszki. Można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany lub parmezan. Można skropić cytrynką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)