czwartek, 2 grudnia 2010

Słodko-pikantne udka z kurczaka

SKŁADNIKI:
  • 2 udka z kurczaka
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
  • marynata:
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek Tao-Tao
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu słodkiego chili Tao-Tao
  • 4 małe cebulki białe

PRZYGOTOWANIE:
Udka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami. Składniki marynaty wymieszać, mięso włożyć do miski z marynatą, odstawić na minimum 3 godz, a najlepiej na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso włożyć do worka pieczeniowego wraz z marynatą i cebulkami pokrojonymi w ćwiartki. Worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 40 minut, po czym rozciąć worek i zarumienić skórkę - ok.15 min. 

Ja podałam udka z pieczywem i kimchi na polską nutę :)

 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)