- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz, mielona słodka papryka marynata:
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek Tao-Tao
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu słodkiego chili Tao-Tao
- 4 małe cebulki białe
PRZYGOTOWANIE:
Udka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami. Składniki marynaty wymieszać, mięso włożyć do miski z marynatą, odstawić na minimum 3 godz, a najlepiej na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso włożyć do worka pieczeniowego wraz z marynatą i cebulkami pokrojonymi w ćwiartki. Worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 40 minut, po czym rozciąć worek i zarumienić skórkę - ok.15 min.
Ja podałam udka z pieczywem i kimchi na polską nutę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)