SKŁADNIKI:
- 3 podwójne śledzie marynowane (filet)
- 1 czerwona cebula
- biała część dużego pora (400g)
- 1 zielone jabłko
- 2 garści rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie)
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- kiełki lucerny
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać majonez z jogurtem waniliowym. Śledzie opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż a potem na wąskie paseczki. Pora przekroić wzdłuż a następnie na cienkie prążki. Jabłko pokroić na drobne kawałki. Wszystko wymieszać w misce, dodać odciśnięte rodzynki, sos, garść kiełków, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Schłodzić w lodówce pod przykryciem by smaki się "przegryzły". Przed podaniem dekorować kiełkami, można jeszcze posmarować wierzch majonezem. Podawać z dodatkiem pszennego chleba lub gorących ziemniaków gotowanych w mundurkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)