poniedziałek, 26 marca 2012

Wyborny tort kakaowo-orzechowy z kremem Baileys - dla babci :)

Taka okazja nie zdarza się często. Nasza babcia obchodziła wczoraj osiemdziesiąte urodziny. Zależało nam na tym żeby zrobić jej niespodziankę. Udało się - już dawno nie widziałyśmy babci tak szczęśliwej i wzruszonej jednocześnie...
Najpiękniejszy doniczkowy kwiat, jaki udało nam się znaleźć, retro kartka od M., kubek z ukochanym motywem, dwie płyty z ulubionymi piosenkami i tort. Dopasowany do solenizantki. Odpowiednio słodki i rozpływający się w ustach. Piekłyśmy go pół soboty (we dwie - tortowe debiutantki). Ciasta przekładane kremem bywały już u nas niejeden raz, ale nigdy nie było tortu. Takiego prawdziwego, kilkuwarstwowego, z polewą i ozdobami... Myślałyśmy o nim od tygodnia. Jego smak i wygląd to konsensus różnych pomysłów, najbardziej pasujących do tego, co kojarzyło nam się z babcią.
Bazowy przepis na ciasto (nie jest to typowy biszkopt) zaczerpnęłyśmy ze Słodkiej kuchni polskiej Ewy Aszkiewicz, modyfikując przepis na tort rumowy. Z kremem z wyraźną nutą orzechowego Baileysa (za możliwość spróbowania i "przetestowania" go serdecznie dziękujemy;)) i czekoladową, kremową polewą współgrał idealnie. Do tego wiśnie lekko przełamujące smak...
Dla tego błogiego uśmiechu po kilku kęsach i pogodnych rozmów przy kawie było warto spędzić pół soboty w kuchni.
200 lat BABCIU!

SKŁADNIKI:
ciasto
  • szklanka mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek (lub 6 małych)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • kieliszek orzechówki 
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy

krem
  • 200 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml orzechowego Baileysa
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • zagęstnik do śmietany 
do kremu
  • 5 kakaowych, chrupiących ciasteczek
  • kilkanaście wiśni - z syropu, kompotu lub konfitury (bez pestek!)- osączonych
do nasączenia
  • pół filiżanki zaparzonej, dobrej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • łyżka orzechówki
polewa
  • 130 g gorzkiej czekolady (65%)
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
dekoracja
  • orzechy włoskie
  • orzechowa posypka

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i delikatnie posypać bułką tartą. 
Masło utrzeć z cukrem*, dodając stopniowo po 1 żółtku. Do masy wlać orzechówkę i sok z cytryny i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie składniki wrzucić do masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać na gładką masę. Wyłożyć do tortownicy. Piec 40-45 minut. 
Po wyłożeniu wychłodzić. Na krążki kroić dopiero gdy nie będzie już ciepły. 
Krem Baileys:
Rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej, przestudzić (co jakiś czas mieszać, żeby nie stężały). Zacząć ubijanie śmietany, dodać łyżkę cukru pudru i cukier waniliowy. Gdy zacznie być gęsta dodać serek mascarpone i Baileysa. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać rozpuszczoną czekoladę. 
Jeśli chcecie mieć pewność, że krem będzie miał właściwą konsystencję możecie dodać zagęstnik do bitej śmietany (w składzie ma skrobię i glukozę). Trzeba go wymieszać z drugą łyżką cukru i wsypać do kremu, a następnie zmiksować. 
Krem schłodzić (co najmniej godzinę).
Układanie:
Odciąć wypukły wierzch ciasta, resztę przekroić długim nożem trzy równe krążki. Pół filiżanki kawy wymieszać z łyżką orzechówki. Pędzelkiem smarować krążki ciasta. 
Krem podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Tę wyłożyć na pierwszy krąg. Przykryć drugim. Posmarować pozostałym kremem, na nim ułożyć wiśnie. Przykryć ostatnim, posmarowanym kawą z orzechówką krążkiem i lekko docisnąć i wygładzić brzegi. 
Schłodzić. 
Polewa:
Podgrzać śmietankę z cukrem pudrem. Gdy będzie bliska wrzenia wrzucić kostki czekolady i mieszać aż do rozpuszczenia. Schłodzić, by masa trochę stężała. 
Gotową polewą posmarować wierzch i brzegi tortu. Udekorować dowolnie - u nas były to orzechy i orzechowa posypka. I czekoladowa osiemdziesiątka ;)

* Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.


16 komentarzy:

  1. Wzruszajacy post. Miec 80-letnia babcie i celebrowac jej urodziny taaaaaakim tortem to piekna sprawa. Oby babcia miala sie dobrze przez nastepnych kilkadziesiat lat w zdrowiu i z waszymi wypiekami. Kiedys, w ubieglym stuleciu robilam podobny tort z Kuchni Polskiej, wiem ile pracy trzeba bylo wlozyc...nie dla babci, bo jej juz nie bylo, tylko dla meza i dzieci...podziwiam i zycze babci wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Najlepsze życzenia dla Babci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Babcia też będzie miała w tym roku 80-te urodziny :), fajnie by było zrobić taki piękny tort jak Wasz

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlpszego dla Babci! Tort pięŻny i idealnie dobrany do okazji;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekny tort! Wszystkiego najlepszego dla Twojej Babci :)
    A ze nie tylko babcie lubia Bailey's, to i ja skusilabym sie na kawaleczek takiego wspanialego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się ten tort podoba. Będę robić za tydzień na swoje urodziny i nie mogę się na żaden zdecydować... uściski dla Babci i brawa dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sliczny!! Wszystkiego najlepszego dla Babci!! moja tez w tym roku 80te urodziny obchodzi :) juz wiem co jej upieke....

    OdpowiedzUsuń
  8. Całusy dla Babci! Piękny wiek, a 80-ty tort godny okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Orzechowy Baileys? Jest taki? Kiedyś piłam chyba kawowy, ale orzechowego jeszcze nie widziałam. Chętnie bym spróbowała - tort oczywiście również, bo bardzo apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zauroczyły mnie zdjęcia, cudne. Tort musiał być przepyszny no i .. sto lat dla babci ! (moja ma 81 ;) )

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale piękny:)) a moja babcia jest 10 lat starsza...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwe cudo! Babcia musiała być zachwycona! Sto lat dla Babci:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego najlepszego dla Babci! Tort cudowny zrobiłaś!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. W imieniu babci dziękujemy za wszystkie życzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)