Taką sałatkę można też podać na wielkanocnym stole - w ramach odmiany od tradycyjnych dań i pokolorowania stołu :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
mięso:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
sałatka:
- mix sałat, np z rukolą
- 2 małe pomidory
- 6 rzodkiewek
- 1 mały zielony ogórek
- 1 mała cebula czerwona
- 3 wiejskie jajka
- kiełki, np lucerny i kapusty czerwonej
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ziół do sałatek (np. z płatkami kwiatów)
- szczypta soli
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wymieszać w misce z posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać natkę, żółtko i doprawić do smaku solą (1 płaska łyżeczka) oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, małą łyżeczką lub łyżką do lodów tworzyć małe okrągłe klopsiki, obtaczać je w mące i smażyć na rumiany kolor, potrząsając patelnię, by równomiernie obsmażyły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. Trzymać w ciepłym miejscu.
Składniki na dressing dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli i pieprzu.
Jajka ugotować na twardo (wkładając do zimnej wody, 7-8 min od momentu zagotowania). Przelać zimną wodą, wystudzić i pokroić na ćwiartki.
Na talerzach rozłożyć sałatę w dowolnej ilości, dodać pomidorki pokrojone w ósemki, obrane ogórki pokrojone w nerki, cebulę skrojoną w piórka oraz półplasterki rzodkiewki. Dodać jajka, klopsiki, polać dressingiem i udekorować kiełkami. Do podania proponuję grzanki z pszennego pieczywa posmarowane masłem pietruszkowym.
Świetna alternatywa dla "klasycznych" wielkanocnych przepisów! P.S. Smakowite zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńmega pyszny obiadek, zrobię na jutru ;)
OdpowiedzUsuńSzana,
Zapraszam do siebie!
www.gastronomygo.blogspot.com
Kolorowo, wiosennie i bardzo, bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńTe klopsiki na patelni, ten stół, ten kwiatek - wszystko jest jeszcze bardziej apetyczne niż zazwyczaj :]
OdpowiedzUsuńSwietna! Lekka, kolorowa, a przy tym wystarczajaco pozywna, by zabrac ja na lunch do pracy. Zapisuje, na pewno zrobie, i to juz niedlugo!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa wiosna na talerzu;)
OdpowiedzUsuńmmm... Pychotka;))
OdpowiedzUsuń