niedziela, 4 marca 2012

Bucatini z pikantnym sosem pomidorowo-warzywnym

Muszę przyznać, że ten pomysł zrodził się nazajutrz po pewnej imprezie, gdy jak zwykle miałam na coś ochotę, ale nie wiedziałam na co ;) Jednak jak to zazwyczaj bywa - do wyboru miałam szybkie danie z jajek lub makaron... Często przygotowuję tylko dla siebie szybką, makaronową kolację - sos na bazie pomidorów, czosnku, chili,dobrze doprawiony, na koniec posypany dużą ilością natki i parmezanem, z oliwkami lub kaparami. To jest coś co bardzo lubię :) Tak też było tym razem - zdecydowałam się na zrobienie pysznego, bezmięsnego sosu (ale nie tylko dla siebie;)). Nie wiem czy to zasługa pomidorów Pudliszki (to ostatni produkt z puli otrzymanej po finale pomidorowej Pudliszkowej), a może sosu Worcestershire, czy też samych warzyw, ale w efekcie powstało absolutnie pyszne, wręcz idealnie skomponowane danie - lekko słodkie, pikantne, mocno warzywne i wciągające. Polecam!


SKŁADNIKI (na 3 porcje):
  • 360 g makaronu bucatini
  • olej/oliwa
  • 1 duża biała cebula
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 3 łyżki pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki
  • sól, pieprz grubo mielony lub młotkowany
  • szczypta cukru
oraz:
  • tarty ser żółty lub parmezan
  • świeżo posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać plasterki czosnku, drobno pokrojonego pora i marchew startą na grubych oczkach. Podlać 2/3 szklanki wody i dusić 10 minut. Gdy płyn odparuje wlać sos Worcestershire i lekko odparować na zwiększonym gazie. Wlać pomidory z puszki z zalewą (ja rozdrobniłam/rozgniotłam je w dłoni), drobno posiekaną papryczkę (ta na zdj. jest wyjątkowo ostra!) oraz przesmażone pomidory ze słoika Pudliszki. Podgrzewać do czasu uzyskania ulubionej konsystencji rzadszej/gęstszej.  Doprawić solą, cukrem i odrobiną pieprzu.
Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody (na tę ilość 4 litry) z dodatkiem 2 łyżek oleju wody i ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu. makaron przelać zimną wodą na durszlaku, umieścić ponownie w garnku i wymieszać z łyżką oleju. Podawać posypany młotkowanym pieprzem, sosem pomidorowo-warzywnym, serem i natką pietruszki.



12 komentarzy:

  1. Zabilabym za talerz makaronu! A intrygujacy slodko-pikantny smak i odwazne zastosowanie sosu Worcestershire robia z tego dania cos co chcialabym znalezc na moim talerzu;-) Pozdrawiam was serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Takie kolory na rozpoczęcie wiosny - rewelacja, a smak pewnie bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :) chociaż ja bym bardziej na obiadek preferowała. kolacje raczej białkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a może dodasz przepis do konkursu? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny sos. Uwielbiam pikantne makaronowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój absolutnie ukochany makaron - uważam, że bucatini to kształt idealny :)i sos worcester .. rewe

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz co to za odmiana papryczek? Jestem ciekawa - jak bardzo ostre to chciałabym takie kupić ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam co to za odmiana. W Piotrze i Pawle występowały jako papryczka chili (55 zł/kg jak pamiętam). Ale poszukałam w internecie i znalazłam je pod nazwą red savina habanero. W skali ostrości są na szczycie opisane jako extrem! Mniej ostre (bo tylko hot :)) są cayenne, tabasco, jalapeno.

      Usuń
  8. Piękne! A najbardziej podoba mi się podkładka/obrus;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron z sosem pomidorowym to danie które i na moim stole gości bardzo często z braku czasu czy siły. Z chęcią wypróbuje Twoją wersję:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)