SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 360 g makaronu bucatini
- olej/oliwa
- 1 duża biała cebula
- 1 średniej wielkości marchewka
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 puszka całych pomidorów
- 3 łyżki pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki
- sól, pieprz grubo mielony lub młotkowany
- szczypta cukru
- tarty ser żółty lub parmezan
- świeżo posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać plasterki czosnku, drobno pokrojonego pora i marchew startą na grubych oczkach. Podlać 2/3 szklanki wody i dusić 10 minut. Gdy płyn odparuje wlać sos Worcestershire i lekko odparować na zwiększonym gazie. Wlać pomidory z puszki z zalewą (ja rozdrobniłam/rozgniotłam je w dłoni), drobno posiekaną papryczkę (ta na zdj. jest wyjątkowo ostra!) oraz przesmażone pomidory ze słoika Pudliszki. Podgrzewać do czasu uzyskania ulubionej konsystencji rzadszej/gęstszej. Doprawić solą, cukrem i odrobiną pieprzu.
Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody (na tę ilość 4 litry) z dodatkiem 2 łyżek oleju wody i ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu. makaron przelać zimną wodą na durszlaku, umieścić ponownie w garnku i wymieszać z łyżką oleju. Podawać posypany młotkowanym pieprzem, sosem pomidorowo-warzywnym, serem i natką pietruszki.
Zabilabym za talerz makaronu! A intrygujacy slodko-pikantny smak i odwazne zastosowanie sosu Worcestershire robia z tego dania cos co chcialabym znalezc na moim talerzu;-) Pozdrawiam was serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Takie kolory na rozpoczęcie wiosny - rewelacja, a smak pewnie bajeczny :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! i te kolory:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) chociaż ja bym bardziej na obiadek preferowała. kolacje raczej białkowe :)
OdpowiedzUsuńa może dodasz przepis do konkursu? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata
OdpowiedzUsuńŚwietny sos. Uwielbiam pikantne makaronowe dania :)
OdpowiedzUsuńmój absolutnie ukochany makaron - uważam, że bucatini to kształt idealny :)i sos worcester .. rewe
OdpowiedzUsuńSmakowicie!
OdpowiedzUsuńA wiesz co to za odmiana papryczek? Jestem ciekawa - jak bardzo ostre to chciałabym takie kupić ;-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam co to za odmiana. W Piotrze i Pawle występowały jako papryczka chili (55 zł/kg jak pamiętam). Ale poszukałam w internecie i znalazłam je pod nazwą red savina habanero. W skali ostrości są na szczycie opisane jako extrem! Mniej ostre (bo tylko hot :)) są cayenne, tabasco, jalapeno.
UsuńPiękne! A najbardziej podoba mi się podkładka/obrus;))
OdpowiedzUsuńMakaron z sosem pomidorowym to danie które i na moim stole gości bardzo często z braku czasu czy siły. Z chęcią wypróbuje Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/