piątek, 12 lipca 2013

Risotto z kurkami

Białe wino i parmezan przywiezione przez Kasię z Włoch. Kurki - świeże i pachnące lasem. Zapachy bulionu warzywnego i wina przenikające ryż. Uwielbiamy grzybowe risotto!



To fakt, że nic tak dobrze nie smakuje w risotto jak grzyby. Suszone czy świeże - to nie ma większego znaczenia, bo jedne i drugie wspaniale komponują się z winem, masłem, parmezanem i oczywiście ryżem arborio. Pełen talerz takiego risotto z kurkami, na wierzchu idealnie usmażone jajko przepiórcze, kieliszek białego wina... ot, taka sytuacja :) W wolny weekend będzie smakowało jeszcze lepiej!


Risotto z kurkami i jajkiem przepiórczym

SKŁADNIKI (2-3 porcje):
  • 250-300 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła 82%
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ryżu arborio
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 850 ml bulionu warzywnego (lekko słonego)
  • sól
  • świeżo mielony lub młotkowany pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • parmezan (płatki lub starty)
  • jajka przepiórcze

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotować warzywny bulion jak np. tutaj (klik). Trzymać go na małym ogniu - musi być ciepły.
2. Kurki opłukać szybko na sicie pod zimną wodą, usunąć drobinki piasku i wszelkie zanieczyszczenia. Większe grzyby przekroić wzdłuż na pół.
3. Dużą patelnie bardzo dobrze rozgrzać, wrzucić kurki - dość szybko puszczą wodę, którą trzeba całkowicie odparować.
4. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki.
5. Gdy kurki całkowicie odparują i lekko się zarumienią dodać masło i cebulę z czosnkiem. Podsmażać kilka minut mieszając, aby cebula się zezłociła i zmiękła.
6. Dodać ryż, przemieszać i całość podlać winem. Gdy wino odparuje, podlać szklanką bulionu (ok. 200 ml). Czynność powtarzać za każdym razem, gdy bulion sie zredukuje - zostanie wchłonięty przez ryż, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki (zużyjecie na to ok. 800-900 ml bulionu).
7. Na koniec doprawić szczyptą soli i dużą ilością młotkowanego pieprzu oraz natką.
8. Jajka przepiórcze usmażyć na odrobinie masła lub oleju (1-2 na porcję).
9. Risotto podawać z jajkiem, posypane płatkami parmezanu.



10 komentarzy:

  1. Mniam! Jutro sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki, od razu przypominają mi się czasy gdy mąż zabierał mnie na randki do lasu, a później ze mną obierał grzyby :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam taki ręczniczek tylko brązowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kurki, ostatnio często goszczą w mojej kuchni. dziś kupiłem kolejne więc pewnie w niedługim czasie skuszę się na takie risotto ;-)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam risotto! Nie jadłam z kurkami, ale przypuszczam, że smakuje obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. risotto z kurkami, nigdy nie próbowałam takiego połączenia, a wydaje się być stworzone do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyjemne dla oka, miłe dla duszy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł, z kurami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kochamy włoskie smaki... danie piękne i na pewno smakowało obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)