czwartek, 18 lipca 2013

Kanapka i sałatka "3 sery"

Czy są tu jacyś seromaniacy? Właśnie widzę, że podnosi się las rąk :) Mamy dla Was coś specjalnego w lekkiej, letniej odsłonie. Po raz kolejny podrzucamy Wam bardziej inspirację niż przepis - oto kanapka i sałatka "3 sery".




Cheddar, lazur, kozia roladka. Sos miodowo-musztardowy, trochę sałaty, ciemne winogrona (cudnie pasują do serów!) i jeszcze odrobina warzyw. Oto przepis na sałatkę lub kanapkę - szybko i bez wysiłku! Polecamy zwłaszcza na lipcowe kolacje na tarasie (o ile macie środki na komary pod ręką:)).


Kanapka i sałatka "3 sery"

SKŁADNIKI:
  • sałata rzymska
  • sałata dębolistna
  • awokado
  • ser cheddar
  • ser z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola)
  • roladka z sera koziego
  • młoda dymka ze szczypiorkiem
  • ciemne słodkie winogrona
  • do sałatki - kolorowe pomidorki koktajlowe
  • masło do kanapek
    sos:
  • 1 łyżka musztardy słonecznej, amerykańskiej (żółty kolor)
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej, francuskiej
  • 1 łyżka płynnego łagodnego miodu (np. lipowy)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (u nas z Góry św. Wawrzyńca)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz - szczypta

PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do uzyskania gładkiej konsystencji (przyda się trzepaczka sprężynowa lub widelec.
2. Sałaty opłukać i porwać. Pomidorki i winogrona pokroić na połówki lub ćwiartki. Dymkę pokroić w ukośne paseczki, awokado w plasterki.
3. Ser lazur pokruszyć w dowolne kawałki, kozią roladkę pokroić w plastry, cheddara zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw (tak, by powstały cienkie płatki).
4. Całość zakomponować na talerzu - sos postawić w osobnym naczyniu lub od razu polać na sałatkę. Podać z pieczywem - tak, by każdy mógł sobie skomponować kanapkę :)




3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)