Cheddar, lazur, kozia roladka. Sos miodowo-musztardowy, trochę sałaty, ciemne winogrona (cudnie pasują do serów!) i jeszcze odrobina warzyw. Oto przepis na sałatkę lub kanapkę - szybko i bez wysiłku! Polecamy zwłaszcza na lipcowe kolacje na tarasie (o ile macie środki na komary pod ręką:)).
Kanapka i sałatka "3 sery"
SKŁADNIKI:
- sałata rzymska
- sałata dębolistna
- awokado
- ser cheddar
- ser z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola)
- roladka z sera koziego
- młoda dymka ze szczypiorkiem
- ciemne słodkie winogrona
- do sałatki - kolorowe pomidorki koktajlowe
- masło do kanapek
sos: - 1 łyżka musztardy słonecznej, amerykańskiej (żółty kolor)
- 1 łyżka musztardy ziarnistej, francuskiej
- 1 łyżka płynnego łagodnego miodu (np. lipowy)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (u nas z Góry św. Wawrzyńca)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz - szczypta
PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do uzyskania gładkiej konsystencji (przyda się trzepaczka sprężynowa lub widelec.
2. Sałaty opłukać i porwać. Pomidorki i winogrona pokroić na połówki lub ćwiartki. Dymkę pokroić w ukośne paseczki, awokado w plasterki.
3. Ser lazur pokruszyć w dowolne kawałki, kozią roladkę pokroić w plastry, cheddara zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw (tak, by powstały cienkie płatki).
4. Całość zakomponować na talerzu - sos postawić w osobnym naczyniu lub od razu polać na sałatkę. Podać z pieczywem - tak, by każdy mógł sobie skomponować kanapkę :)
świetna kolorowa propozycja:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna propozycja:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sandwiche !!!
OdpowiedzUsuń