Strony

środa, 17 lipca 2013

Grillowany kurczak z gorgonzolą na pomarańczowym pęczotto z morelami

Hasło: kolacja. Jest dobre wino, więc trzeba zrobić dobrą kolację... I może składniki nie są wyrafinowane - pierś z kurczaka, kasza, jakieś owoce, ale w tym właśnie tkwi wyzwanie! :)



Kilka dni temu przygotowałam Kasi właśnie taką kolację. Pyszny kurczak z nadzieniem z sera gorgonzola (serowe wnętrze zawsze się sprawdzi), pomarańczowe pęczotto (to akurat był eksperyment, ale bardzo udany) i lekko zgrillowane morele. Sycące i wyśmienite (i to nie moje zdanie;)). Bardzo polecam!

Ps. To nasz post nr 600 opublikowany na blogu! :)



Grillowany kurczak z gorgonzolą na pomarańczowym pęczotto z morelami

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z piersi kurczaka (po 160-180g)
  • 100 g sera z niebieska pleśnią (np lazur, rokpol, gorgonzola)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki lub 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy pęczak
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 750 ml lekko słonego bulionu warzywnego
  • 120 ml soku z pomarańczy (1 soczysty owoc pomarańczy)
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do grillowania
  • 6-7 sztuk słodkich moreli
  • miód (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
1. W filecie zrobić nacięcie ostrym nożem z długim ostrzem (do filetowania), uważając by nie przeciąć mięsa na wylot i umieścić w środku prostokątny kawałek sera.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Grilować z obu stron na mocno rozgrzanej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni posmarowanej olejem. Mięso może pozostać w środku surowe, będzie dopiekane w piekarniku.
3. Bulion podgrzać, ma być cały czas ciepły.
4. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i plasterki czosnku.
5. Dodać suchy pęczak i podlać winem. Gdy wino odparuje podlać 3/4 szklanki bulionu. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Czynność powtarzać za każdym razem, gdy bulion odparuje, do zużycia calego bulionu.
6. Mniej więcej w połowie przygotowywanie pęczotto umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. na ok. 8-10 min.
7. Na posmarowanej delikatnie (!) lub suchej powierzchni grilla podpiekać połówki lub ćwiartki moreli, obracając, do pojawienia się rumianych pasków.
8. Gdy ostatnia porcja bulionu odparuje, pęczak podlać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i również odparować. Oprószyć młotkowanym pieprzem, wymieszać z posiekaną natką.
9. Podawać z filetem kurczaka (uprzednio naciętym 2-3 krotnie po skosie) oraz grillowanymi morelami.
10. Pęczotto można posolić jeszcze wg uznania, jednak bulion jest słony, więc może nie być to konieczne. Morele można polać odrobiną miodu.


8 komentarzy:

  1. podkradam pomysł na grillowane morelki mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam później polać je po ugrillowaniu miodem lub np. golden syrupem. W takiej odsłonie są fantastyczne! :)

      Usuń
  2. Każdy jeden składnik trafia idealnie w moje gusta, zapisuję koniecznie do wypróbowania jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pęczak! Spróbuje u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle piękne i barwna propozycja smakowa, pęczak lubię spośród kasz najbardziej, a do kurczaka z owocami nie trzeba mnie namawiać. uściski!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny obiadek :) Lubię takie kombinacje smakowe. Kurczak i morele to idealne połączenie, a pęczotto pomarańczowe koniecznie będę musiała wypróbować... Jestem przez Ciebie zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam morelki z grilla z miodem - coś wspaniałego :)
    Kurczak w połączeniu z reszta ma idealny posmak. Przepis wypróbowany i napewno jeszcze nie raz to przygotuje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)