Strony

poniedziałek, 15 lipca 2013

Gofry z parmezanem i dymką / gofrowa kanapka

Gofrowy weekend - muszę dodać, że zaplanowany. Sprzęt pożyczony, rękawy zakasane, a wszystko przez jedno zdjęcie, które gdzieś w zeszłym tygodniu rzuciło mi się w oczy i zupełnie zmieniło wyobrażenie o gofrach. Jonathan z The Candid Apetit zeserwował u siebie "Fried Chicken and Waffle Sandwiches" i już nic nie było takie samo. Znacie to uczucie, gdy widzicie jakieś zdjęcie i nie spoczniecie, dopóki tego nie przygotujecie? Tak było tym razem...




Na początku chciałam zrobić je dokładnie tak samo, ale brak sera cheddar w okolicznych sklepach skutecznie mnie zniechęcił :) Był włoski parmezan w lodówce i świeży dymka prosto z targu - powędrowały do ciasta. We wnętrzu gofrowej kanapki swoje miejsce znalazły kotleciki z indyka w chrupiącej, kukurydzianej panierce, ser lazur, sos miodowo-musztardowy i warzywa, które były pod ręką. To dopiero uczta! Polecam wszystkim, którzy chcą zachwycić znajomych na domówkach :)
Te gofry są lekko słodkie i lekko słone, z wyczuwalnym akcentem gruboziarnistego pieprzu. Zachowują się trochę jak biały chleb - niestety nie są chrupiące (choć można je podpiec w piekarniku), są za to bardzo puszyste (łatwo je "spłaszczyć":)) i trzeba je jeść możliwie na świeżo (to akurat zaleta:)).


Gofry z parmezanem i dymką / gofrowa kanapka
(inspiracja: The Candid Apetite)

SKŁADNIKI:

(ok. 12 sztuk)
gofry:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki gruboziarnistego pieprzu (u mnie w mieszance z kolendrą)
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 80 g startego parmezanu (sprawdzi się też np. polski Bursztyn lub jak w oryginale - cheddar :))
  • 1-2 dymki
indyk w chrupiącej panierce
  • 400 g filetu z indyka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub wędzona
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej rzepakowy do smażenia
dodatki
  • sałata
  • ogórki (małosolne, konserwowe)
  • pomidory
  • ser lazur (po 2-3 plastry na kanapkę)
  • sos miodowo-musztardowy (2 czubate łyżki musztardy sarepskiej, 4 łyżeczki płynnego miodu, trochę wody)

PRZYGOTOWANIE:
Gofry:
1. Rozgrzać gofrownicę i piekarnik do 150 stopni C.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz. Wymieszać.
3. Jajka rozbełtać w osobnej miseczce, dodać do nich maślankę i rozpuszczone masło i wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać aż ciasto będzie gładkie. 
4. Dodać starty parmezan i posiekane dymki. Wymieszać.
5. Piec gofry po ok. 3-5 min., aż do upragnionego stopnia zarumienienia. 
6. Po wyjęciu z gofrownicy przekładać do piekarnika, by lekko nabrały chrupkości :)
Indyk:
1. Indyka pokroić na niewielkie kotleciki. 
2. Oprószyć solą, pieprzem i papryką (można dodać też trochę sproszkowanego czosnku).
3. Panierować w mące kukurydzianej, rozbełtanym z odrobiną soli i mleka jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
4. Smażyć na oleju rzepakowym (dosyć głębokim i dobrze rozgrzanym - nie będę chłonąć tyle tłuszczu).
5. Przekładać na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
Kanapka:
Ciepłe gofry najlepiej od razu przedzielić na trójkąty :) Obłożyć sałatą, położyć kotleciki, pokrojone warzywa, ser i polać sosem. Podawać na ciepło!


7 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)