W budkach pod arkadami w Toruniu gofry nie smakują tak jak mogłabym to sobie wyobrazić. Bita śmietana jest za słodka i jest jej zawsze za dużo, a owoców zawsze za mało. Czas na zmianę proporcji!
Na początek klasyka - czyli gofry, które nazwałabym "zwykłymi", gdyby nie to, że są naprawdę pyszne :) Z dodatkiem maślanki, prawdziwego masła z waniliową nutą, nie bardzo chrupiące, za to cudownie puszyste. Przepis wzięłam z książki Waffles Kristiane Muller-Urban, którą Izka parę lat temu przywiozła ze Stanów. (i pomyśleć, że mimo takiej książki w biblioteczce nie dorobiłyśmy się jeszcze własnej gofrownicy :))
Gofry (Buttermilk waffles)
SKŁADNIKI:
(8-9 szt.)
- 125 g masła
- 75 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
- 4 jajka
- 120 ml maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- *w oryg. przepisie jest jeszcze trochę skórki z pomarańczy
dodatki: - bita śmietana
- syrop klonowy
- dowolne owoce (truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny itd.)
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i esencję waniliową i zmiksować, aż się połączą.
2. Miksując, dodawać po jednym jajku - masa powinna być gładka i lekko puszysta.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Do masy maślano-jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować, aż masa będzie gładka.
5. Rozgrzać gofrownicę (u mnie 4,5 na 6-stopniową skalę grzania). Piec gofry po ok. 4 minuty.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńJakby moje dzieci szalały na takie cuda! Może jutro na śniadanie zrobię.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie:)Wiele lat temu kiedy w domu pojawiła się gofrownica robiłam gofry na wiele sposobów.Polecam na kefirze,mleku,zsiadłym mleku i maślance,czasami robiłam na wodzie też były dobre.Dobry przepis to jedno ale dobra gofrownica to postawa.Gofry miały być dziś,ale ze mi się nie chciało będą jutro :)
OdpowiedzUsuńja się pisze na taki smakołyk
OdpowiedzUsuńMmmm, ta kombinacja owoców naprawde wyglada zacheczajaco! Ja jestem zwolenniczka twardych, grubych gofrow belgijskich (dodalam ostatnio przepis), ale tych tez musze wyprobowac. ta maslanka brzmi idealnie na lato:)
OdpowiedzUsuńJeśli smakują chociaż w połowie tak, jak wyglądają to z chęcią poszerzę moją paletę smaków o jeszcze jedno miejsce :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4 Pozdrawiam i zapraszam do mnie NEW YORK MUFFIN
OdpowiedzUsuń