Kilka dni temu przygotowałam Kasi właśnie taką kolację. Pyszny kurczak z nadzieniem z sera gorgonzola (serowe wnętrze zawsze się sprawdzi), pomarańczowe pęczotto (to akurat był eksperyment, ale bardzo udany) i lekko zgrillowane morele. Sycące i wyśmienite (i to nie moje zdanie;)). Bardzo polecam!
Ps. To nasz post nr 600 opublikowany na blogu! :)
Grillowany kurczak z gorgonzolą na pomarańczowym pęczotto z morelami
SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi kurczaka (po 160-180g)
- 100 g sera z niebieska pleśnią (np lazur, rokpol, gorgonzola)
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki lub 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy pęczak
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 750 ml lekko słonego bulionu warzywnego
- 120 ml soku z pomarańczy (1 soczysty owoc pomarańczy)
- natka pietruszki
- olej rzepakowy do grillowania
- 6-7 sztuk słodkich moreli
- miód (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. W filecie zrobić nacięcie ostrym nożem z długim ostrzem (do filetowania), uważając by nie przeciąć mięsa na wylot i umieścić w środku prostokątny kawałek sera.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Grilować z obu stron na mocno rozgrzanej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni posmarowanej olejem. Mięso może pozostać w środku surowe, będzie dopiekane w piekarniku.
3. Bulion podgrzać, ma być cały czas ciepły.
4. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i plasterki czosnku.
5. Dodać suchy pęczak i podlać winem. Gdy wino odparuje podlać 3/4 szklanki bulionu. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Czynność powtarzać za każdym razem, gdy bulion odparuje, do zużycia calego bulionu.
6. Mniej więcej w połowie przygotowywanie pęczotto umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. na ok. 8-10 min.
7. Na posmarowanej delikatnie (!) lub suchej powierzchni grilla podpiekać połówki lub ćwiartki moreli, obracając, do pojawienia się rumianych pasków.
8. Gdy ostatnia porcja bulionu odparuje, pęczak podlać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i również odparować. Oprószyć młotkowanym pieprzem, wymieszać z posiekaną natką.
9. Podawać z filetem kurczaka (uprzednio naciętym 2-3 krotnie po skosie) oraz grillowanymi morelami.
10. Pęczotto można posolić jeszcze wg uznania, jednak bulion jest słony, więc może nie być to konieczne. Morele można polać odrobiną miodu.
podkradam pomysł na grillowane morelki mmm ;)
OdpowiedzUsuńPolecam później polać je po ugrillowaniu miodem lub np. golden syrupem. W takiej odsłonie są fantastyczne! :)
Usuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńKażdy jeden składnik trafia idealnie w moje gusta, zapisuję koniecznie do wypróbowania jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak! Spróbuje u siebie.
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękne i barwna propozycja smakowa, pęczak lubię spośród kasz najbardziej, a do kurczaka z owocami nie trzeba mnie namawiać. uściski!!
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek :) Lubię takie kombinacje smakowe. Kurczak i morele to idealne połączenie, a pęczotto pomarańczowe koniecznie będę musiała wypróbować... Jestem przez Ciebie zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam morelki z grilla z miodem - coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńKurczak w połączeniu z reszta ma idealny posmak. Przepis wypróbowany i napewno jeszcze nie raz to przygotuje!