Pomidory w różnych odmianach już same w sobie tworzą kolorowy obraz na talerzu, a dodatek mozzarelli w aromatyzowanym oleju rzepakowym to coś, o czym Włosi mogą tylko pomarzyć :) Do tego listki bazylii z ogródka i obiad na lato gotowy. Nie zapomnijcie o kieliszku wina i kawałku bagietki!
Kolorowa fantazja caprese
SKŁADNIKI:
- 1 jędrna kula mozzarelli
- 100 ml oleju rzepakowego (u nas rządzi od lat olej z Góry św. Wawrzyńca:))
- 1 ząbek czosnku
- gałązka tymianku
- 3 plasterki papryczki chili
- pomidory różnych wielkości, kolorów i kształtów (malinowy, podłużny czerwony i żółty, bawole serce, koktajlowe cherry, daktylowe...)
- listki świeżej bazylii zielonej i czerwonej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Mozzarellę odcedzić z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 1 cm kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
2. W czystym, wyparzonym słoiku pojemności 320 ml umieścić czosnek, tymianek i papryczkę, dodać mozzarellę, zalać olejem, zakręcić słoik i 2-3-krotnie obrócić do góry dnem, by olej wszędzie dotarł. W takiej formie można mozzarellę przechowywać w lodówce przez kilka dni.
3. Pomidory opłukać i pokroić w 0,5 cm plastry wzdłuż i (lub w poprzek), ułożyć na talerzu, oprószyć solą i pieprzem.
4. Dodać kostki marynowanej mozzarelli, skrapiając jednocześnie olejem o czosnkowym aromacie.
5. Posypać liskami bazylii. Podawać ze świeżą bagietką - pszenną lub razową.
Swietny pomysl na mozzarle w aromatycznym oleju i te pomidorki mhmmmm uwielbima:)
OdpowiedzUsuńMmm pycha wygląda :)
OdpowiedzUsuńale to pysznie wygląda! Mnnnniammmmmm.... :)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo. Czegoz chciec wiecej? Uwielbiam z dodatkiem bagietki i koniecznie z kieliszkiem Chianti :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pomidorki i mozarellę. Jak przychodzą do Nas goście to liczą właśnie na pomidorki bo jesteśmy z nich znani :P ale w tej wersji jeszcze nie podawaliśmy- cos nowego bedzie 😀 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń