poniedziałek, 16 lipca 2012

Romans caprese z łososiem

Takie proste połączenie, a jakże efektowne. Tradycyjne caprese wzbogacone o plastry dobrej jakości wędzonego łososia zyskuje zupełnie innej wartości i walorów smakowych. Dodatek pysznej oliwy oraz świeżych ziół jeszcze bardziej podkreśla przeplatające się smaki. Danie śmiało nadaje sie na lekki, sycący posiłek, np lunch dla jednej osoby lub może stanowić świetną przystawkę na stole dla gości. My zajadałyśmy się tym caprese w porze kolacji na grzaneczkach z pszennego pieczywa, więc tę wersję szczerze polecam :)


SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • świeży koperek
  • drobne listki bazylii
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek (Monini)
  • cząstki limonki
  • sałata i kiełki
  • grzanki do podania

PRZYGOTOWANIE:
Pomidora i mozzarellę pokroić na plastry. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki lub złożyć na pół. Składniki układać na talerzu/półmisku naprzemiennie. Posypać solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, dodać listki bazylii i gałązki koperku. Dekorować sałatą oraz kiełkami. Podawać z grzaneczkami lub ulubionym pieczywem. Na kanapkach skropić limonką.



































(Porcja liczona z grzaneczkami)

5 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)