To właśnie te lody, słynne "popsicles", w Polsce - po prostu lody na patyku. Po co mrozić owocowe jogurty popularnych marek, jeśli można skomponować swój własny jogurtowy smak? W środku jest tylko tyle cukru ile jest potrzebne, a całą swoją "moc" dają słodkie, dojrzałe owoce i odrobina skórki z cytryny. Voilà!
Lody jogurtowe z poziomkami i jeżynami
SKŁADNIKI (na 6 małych lodów):
- 200 g jogurtu naturalnego niesłodzonego
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- garść drobnych jeżyn
- garść poziomek
potrzebne będą także: - mała foremka na 6 lodów typu "popsicle"
- 6 drewnianych patyczków do lodów
PRZYGOTOWANIE:
1. Owoce wypłukać na sitku zimną wodą. Osuszyć, usunąć szypułki.
2. Jogurt umieścić w miseczce, przesiać cukier puder (jeśli ma grudki), zetrzeć skórkę cytryny i dodać sok z cytryny.
3. Na dno małych pojemniczków na lody wodne układać po 3-4 owoce, zalać po równo jogurtem, postukać foremką o blat, by jogurt wypełnił puste przestrzenie między owocami. Na koniec wypełnić owocami po sam brzeg (owoce będą zatapiały się w jogurcie).
4. W środek wbić patyczki drewniane.
5. Wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
6. Po wyjęciu z zamrażarki wyjmować pojedyncze sztuki, lekko ogrzewając dłońmi poszczególne części foremki. Można też włożyć całą foremkę na chwilkę do ciepłej wody i wyjąć od razu wszystkie lody.
Mam smaka:)
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale przepiękne zdjęcia! skusiłabym się na takie owocowe i zdrowe lody :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuję :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę jeżyn, u mnie wciąż ich nie ma.
Miłego weekendu :)
Pysznie. Chyba czas zainwestować w takie foremki na lody:)
OdpowiedzUsuńPolecam :) To koszt ok. 5 zł.
UsuńGdzie można takie foremki kupić?
UsuńPozdrawiam :)
wyglądają smakowicie :>
OdpowiedzUsuńco za wspaniałości !!!! muszę koniecznie zaopatrzyć się w takie foremki na lody.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kami
noteskulinarnyfiga.blogspot.com