poniedziałek, 22 lipca 2013

Gofry marchewkowo-waniliowe

To przedostatnia z gofrowych wariacji na jakiś czas (dopóki nie kupimy własnej gofrownicy:)). Waniliowo-marchewkowe gofry, które smakują tak, jak... marchewkowe ciasto.



Są miękkie, ale lekko chrupią po wystygnięciu na kratownicy, świetnie smakują z cukrem pudrem i wszelkimi konfiturami. To typowe gofry "śniadaniowe" - do porannej zbożowej kawy, lub "popołudniowe" - do herbaty rooibos z wanilią. Smakują wszystkim - małym i dużym. No, może "dużym" troszeczkę bardziej... :)


Gofry marchewkowo-waniliowe

SKŁADNIKI:
(6-7 gofrów)
  • 100 g masła
  • 50-70 g marchewki (jedna średnia marchewka)
  • 20 g budyniu waniliowego (proszek:))
  • 120 g mąki
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
    do podania:
  • cukier puder
  • dowolna konfitura

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuścić w rondelku i przelać do miski, by się przestudziło. 
2. Marchewkę opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

3. Do miski z masłem dodać cukier, szczyptę soli, cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę cynamonu i zmiksować. Dodawać stopniowo po jednym jajku, stale miksując.
4. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
5. Do ciasta dodać najpierw śmietanę, a następnie mieszankę mąki i proszku do pieczenia i startą marchewkę.
6. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie.
7. Piec w gofrownicy rozgrzanej na 4 w 6-stopniowej skali (czyli na 2/3 mocy grzania:)), tak żeby nie za bardzo się przypiekały.
8. Podawać posypane cukrem pudrem. Idealnie pasuje do nich dżem lub konfitura - brzoskwiniowa, morelowa, pomarańczowa, lub - jak u nas - z rokitnika.

 


5 komentarzy:

  1. Pycha! Koniecznie muszę zrobić gofry bo gofrownicy stoi już 4 miesiące nieużywana! :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z dodaniem marchewki do ciasta na gofry :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewka i wanilia, to musi być pyszne połączenie! Szczególnie w gofrach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam i wyszły super, rzeczywiście jak ciasto marchewkowe! dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)