Są miękkie, ale lekko chrupią po wystygnięciu na kratownicy, świetnie smakują z cukrem pudrem i wszelkimi konfiturami. To typowe gofry "śniadaniowe" - do porannej zbożowej kawy, lub "popołudniowe" - do herbaty rooibos z wanilią. Smakują wszystkim - małym i dużym. No, może "dużym" troszeczkę bardziej... :)
Gofry marchewkowo-waniliowe
SKŁADNIKI:
(6-7 gofrów)
- 100 g masła
- 50-70 g marchewki (jedna średnia marchewka)
- 20 g budyniu waniliowego (proszek:))
- 120 g mąki
- 3 łyżki śmietany 30 %
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 4 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g cukru
- szczypta soli
do podania: - cukier puder
- dowolna konfitura
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuścić w rondelku i przelać do miski, by się przestudziło.
2. Marchewkę opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. Do miski z masłem dodać cukier, szczyptę soli, cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę cynamonu i zmiksować. Dodawać stopniowo po jednym jajku, stale miksując.
4. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
5. Do ciasta dodać najpierw śmietanę, a następnie mieszankę mąki i proszku do pieczenia i startą marchewkę.
6. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie.
7. Piec w gofrownicy rozgrzanej na 4 w 6-stopniowej skali (czyli na 2/3 mocy grzania:)), tak żeby nie za bardzo się przypiekały.
8. Podawać posypane cukrem pudrem. Idealnie pasuje do nich dżem lub konfitura - brzoskwiniowa, morelowa, pomarańczowa, lub - jak u nas - z rokitnika.
Pycha! Koniecznie muszę zrobić gofry bo gofrownicy stoi już 4 miesiące nieużywana! :<
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z dodaniem marchewki do ciasta na gofry :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńMarchewka i wanilia, to musi być pyszne połączenie! Szczególnie w gofrach :)
OdpowiedzUsuńSUPER!
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszły super, rzeczywiście jak ciasto marchewkowe! dzięki!
OdpowiedzUsuń