Zazwyczaj nie kupujemy gotowych dań, nie ufając marynatom i sosom pełnym konserwantów. Jest coś, co wyróżnia produkty Frosty na takim tle - mianowicie opis - czyli tabelka, didaskalia, podane wartości kaloryczne i zupełny brak konserwantów (w końcu mrożenie to jeden z najlepszych naturalnych sposobów "konserwowania":)). Dobra opcja dla zapracowanych!
Tortilla z filetem mintaja i zielonymi warzywami
SKŁADNIKI:
- 2 placki tortilla (najlepiej razowe)
- opakowanie zielonych warzyw Frosta
- ryba z sosem pomidorowym (Filet di Gusto Frosta) lub filet z dorsza lub mintaja + kilka łyżek pomidorowego pesto*
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do wysmarowania naczyniu
- sos czosnkowy (cztery łyżki jogurtu naturalnego, mały posiekany ząbek czosnku, szczypta soli, cukru i pieprzu, ewentualnie łyżka majonezu i trochę mielonej, słodkiej papryki)
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa podsmażyć przez 6-8 minut na dwóch łyżkach oleju lub oliwy - powinny zostać al dente. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie jakimiś ziołami).
2. Rybę upiec w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zamkniętej folii przez ok. 20 min w temp. 230 stopni* lub po swojemu :) My piekłyśmy ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Sos, który na mrożonej rybie wygląda trochę jak skorupka fajnie rozpłynął się i otoczył cały kawałek.
3. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać wszystkie składniki i odłożyć do lodówki na czas pieczenia i smażenia.
4. Gdy ryba będzie już upieczona tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i rybę i zawinąć, podwijając brzegi.
5. Opiekać ze wszystkich stron na patelni lub grillu elektrycznym do upragnionego stopnia zarumienienia.
6. Podawać od razu z resztą warzyw :)
2. Rybę upiec w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zamkniętej folii przez ok. 20 min w temp. 230 stopni* lub po swojemu :) My piekłyśmy ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Sos, który na mrożonej rybie wygląda trochę jak skorupka fajnie rozpłynął się i otoczył cały kawałek.
3. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać wszystkie składniki i odłożyć do lodówki na czas pieczenia i smażenia.
4. Gdy ryba będzie już upieczona tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i rybę i zawinąć, podwijając brzegi.
5. Opiekać ze wszystkich stron na patelni lub grillu elektrycznym do upragnionego stopnia zarumienienia.
6. Podawać od razu z resztą warzyw :)
*Jeśli chcecie możecie przygotować taką tortillę także ze zwykłym filetem z mintaja lub dorsza - trzeba je najpierw rozmrozić, następnie osuszyć i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Posmarować grubą warstwą pomidorowego pesto (najlepiej z suszonych pomidorów - jest najbardziej intensywne). ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą i piec 15 min w temp. ok. 200 stopni.
A może bym sobie zaserwowała taką na kolację? :) ... Bo tak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa lubię ich warzywa bez przypraw - do tego rybka lub jakieś mięso i obiad gotowy bez wysiłku. Włożenie ich do placka to też dobry pomysł :-)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńI to bym jadł :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.
OdpowiedzUsuńmagda.