SKŁADNIKI:
(10 placuszków - ok. 3 porcje)
- 1 średnia cukinia zielona lub żółta (ok. 300-350 g)
- 1/3 kostki fety (60-70 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- listki z 2-3 gałązek mięty ogrodowej (doniczkowej trochę więcej)
- sól, pieprz do smaku, szczypta oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
+ sos jogurtowo-czosnkowy (mały jogurt, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i cukru)
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić chwilę na sitku i odcisnąć z soku. Dodać jajko, posiekany ząbek czosnku i listki mięty, fetę pokrojoną w małą kostkę i mąkę. Wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć małe placuszki na złocisty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym (mały jogurt wymieszać ze startym ząbkiem czosnku, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, można też dodać szczypiorek, ewentualnie łyżkę majonezu - jeśli nie boicie się dodatkowych kalorii).
Marzą mi się takie własne cukinie w ogródku :)
OdpowiedzUsuńU mojej teściowej urodzaj cukinii to już wiem co z niej zrobię! Fajny pomysł! Zdjęcie kotka fantastyczne :-)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zakupiłam cukinie pękate, prześliczne! Ale ja z nimi zaszaleję w kuchni! Takie placuszki znam dobrze,są obłędne. Bardzo mi się podoba słowo wstępu.. znowu pobudziłyście mój apetyt na nie!
OdpowiedzUsuńJa sama robiłam je pierwszy raz - jadłam u przyjaciółki, w jej wykonaniu nie było mąki tylko sproszkowane orzechy, taka wersja też była pyszna :) Oj, ile w cukinii tkwi możliwości :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńO tak, home sweet home! Cudowne zdjęcia, aż mam ochotę odwiedzić Ciebie i te apetyczne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńcukinię w takiej postaci bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńW rodzinnym domku spędzony czas jest bezcenny, a do tego takie smakołyki z własnej uprawy, niebiańsko!
OdpowiedzUsuń