niedziela, 8 lipca 2012

Fasolka z sezamem + grillowany kurczak

Plan na "miejską" niedzielę? Zjeść coś pysznego, wyjść z kocem na trawę gdzieś nad Wisłę, zabrać ze sobą pyszną książkę do "pochłonięcia na jeden raz", wziąć w butelce zmrożoną wodę z cytryną, nie spieszyć się... wrócić do domu dopiero na kolację. Niedziele od tego są, zwłaszcza latem.
Na obiad coś prostego - grillowany kurczak z tymiankiem i czosnkiem i fasolka szparagowa z sezamem. Kieliszek chłodnego wina stołowego i relaks gwarantowany.

SKŁADNIKI:
(2-3 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 300-400 g fasolki szparagowej
  • łyżka sezamu
  • sól, pieprz, przyprawa ognista do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka podzielić na mniejsze części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dodać łyżkę oliwy i łyżeczkę soku z cytryny, pokrojone 2 ząbki czosnku i listki tymianku. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać grilla, zgrillować kurczaka z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Ugotować fasolkę* w wodzie z odrobiną cukru - nie solić! Na patelnię wrzucić sezam**, dodać pół łyżki oliwy i wsypać fasolkę. Smażyć chwilę, aż sezam przylepi się do fasolki, lekko posolić.
Podawać z pomidorami i cząstką cytryny.

* Fasolka niekoniecznie musi być zupełnie miękka - ja wolę chrupiącą - taka na pewno nie rozpadnie się na patelni.
** Sezam można lekko przyrumienić - wszystko zależy od preferencji.

7 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)