Na obiad coś prostego - grillowany kurczak z tymiankiem i czosnkiem i fasolka szparagowa z sezamem. Kieliszek chłodnego wina stołowego i relaks gwarantowany.
SKŁADNIKI:
(2-3 porcje)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- dwa ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżki oliwy
- 300-400 g fasolki szparagowej
- łyżka sezamu
- sól, pieprz, przyprawa ognista do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka podzielić na mniejsze części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dodać łyżkę oliwy i łyżeczkę soku z cytryny, pokrojone 2 ząbki czosnku i listki tymianku. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać grilla, zgrillować kurczaka z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Ugotować fasolkę* w wodzie z odrobiną cukru - nie solić! Na patelnię wrzucić sezam**, dodać pół łyżki oliwy i wsypać fasolkę. Smażyć chwilę, aż sezam przylepi się do fasolki, lekko posolić.
Podawać z pomidorami i cząstką cytryny.
* Fasolka niekoniecznie musi być zupełnie miękka - ja wolę chrupiącą - taka na pewno nie rozpadnie się na patelni.
** Sezam można lekko przyrumienić - wszystko zależy od preferencji.
cudowna, pyszna niedziela... :)
OdpowiedzUsuńach, niedziela pełna smaku!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam fasolki z sezamem. muszę koniecznie spróbować!
Bardzo pomysłowa kombinacja!
OdpowiedzUsuńFasolka :) Wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie jadłem, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńfasolka z sezamem ...brzmi nieźle!
OdpowiedzUsuńCudowna niedziela!
OdpowiedzUsuńZe smakami lata i ksiazka.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń