Na początek grillowane sznycelki z cielęciny - najpierw wymoczone w mleku, później zamarynowane z tymiankiem i czosnkiem, a następnie szybko zgrillowane. Jako dodatek wystarczą cienkie plasterki pomidorów malinowych, trochę kruszonej fety, pokrojonej cebulki i mięty. Prosty, lekki obiad lub kolacja - inspiracja w sam raz na lato :)
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 350-400 g cielęciny
- szklanka maślanki lub mleka
- 2 łyżki łagodnej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sałata rzymska
- 2 jędrne pomidory malinowe
- 1 czerwona cebulka
- 50-75 g pokruszonego sera feta
- listki mięty
- do podania (opcjonalnie): czosnkowe grzanki, ćwiartki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie rozbić. Zamoczyć w mleku na ok. 2 h (lub całą noc). W tym czasie mięso skruszeje i stanie się delikatniejsze.
Przygotować marynatę - wymieszać oliwę z drobno posiekanym czosnkiem i liskami świeżego tymianku. Wyjęte z mleka mięso opłukać i zanurzyć w marynacie. Marynować co najmniej godzinę - można trochę dłużej.
Rozgrzać grilla do temp. 200 stopni. Grillować kawałki mięsa po ok. 3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
Gotowe sznycelki ułożyć na sałacie i cieniutkich plastrach pomidorów malinowych. Posypać fetą, pokrojoną drobno cebulką i miętą. Na sam koniec posypać solą i pieprzem, można również polać całość odrobiną oliwy.
Podawać z cząstką cytryny i czosnkowymi grzankami.
Wspaniałe. I zdjęcie jak zwykle piękne.
OdpowiedzUsuńZa młodu, w Polsce jeszcze, bardzo lubiłam tak pokrojone pomidory z cebulką. Nazywaliśmy je pomidory z cebulką.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńCielęcina dla mnie to takie letnie mięso.
Bardzo apetyczne kolory! Danie jak dla mnie idealne - a nazwa po prostu jak w restauracji kusząca :-)
OdpowiedzUsuńno i dostałam ślinotoku:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja! Zapowiada się smaczny lipiec :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoch...
OdpowiedzUsuńaż, aż mi dech zaparło. pyszności!
No i ten grill świetny, może się kiedyś takiego dorobię i też będę grillować na potęgę ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te sznycelki. Lekkie, smaczne i pożywne. Feta i pomidory są fajnym dodatkiem. Świetne danie na letnie upały. I oczywiście jak zwykle apetyczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń