To ostatni nasz przepis w ramach kampanii Philipsa Codziennie Odmiennie. Jutro będziemy dla Was miały konkurs z ciekawą nagrodą do wygrania! Szykujcie aparaty (również w komórkach) :)
Parowana rolada serowo-szpinakowa podana na grzankach
SKŁADNIKI:
- 400 g chudego twarogu
- 300-350 g mrożonego szpinaku
- łyżka oliwy
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- 5 płaskich łyżek mąki
do podania: - grzanki
- pomidor (lub inne warzywa)
- cebulka, pietruszka
potrzebny będzie także dobry papier do zawinięcia rolady
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany ząbek czosnku. Wrzucić mrożony szpinak, przykryć pokrywką, poczekać aż się rozmrozi. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Dobrze przyprawić solą i pieprzem i wystudzić.
Twaróg zmielić (można to też zrobić blenderem). Utrzeć na gładką masę z żółtkami. Dodać 3-4 łyżki przesmażonego szpinaku, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ząbek czosnku i 4-5 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wmieszać w masę serowo-szpinakową.
Na papierze wyłożyć masę serową w formie dużego prostokąta (jak na roladę biszkoptową). Na niej ułożyć warstwę odparowanego szpinaku. Zwinąć, szpatułką odklejając masę od papieru tak, by przykryła szpinak, uformować roladę, zawinąć papier na końcach.
Wstawić do parowara, parować 20 min w średniej temp. (jak warzywa).
Po wyjęciu z parowara przestudzić i wyjąć z papieru. Kroić gdy już będzie chłodna. Podawać na grzankach z dowolnymi dodatkami.
Wyglada wspaniale! Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia.
Bardzo smaczna propozycja!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, lubię połączenie twarogu ze szpinakiem i czosnkiem, jest świetne jako nadzienie do roladek z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Lubię takie rolady :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się te maleńkie kanapeczki podobają. Rolada ma idealny kształt, nic jej nie odpadło ani się nie rozwarstwiła, znakomita konsystencja, smak z pewnością fantastyczny. Czapki z głów!
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis! Zdjęcia bardzo oddają wygląd - smacznie i zdrowo..aż ślinka leci;)
OdpowiedzUsuńwww.spalamykilogramy.blogspot.com
Fantastyczna! Chciałabym mieć urządzenie wszystko w jednym, bo taki sprzęt fajny, ale jakby był razem z mikserem, młynkiem wszystkim:P
OdpowiedzUsuńrolada wygląda szałowo i pewnie tak smakuje. Jadę zaraz po twaróg i szpinak.
OdpowiedzUsuńNieśka, polecam thermomix! OLA