czwartek, 26 lipca 2012

Parowana rolada serowo-szpinakowa podana na grzankach

Czasem mamy ochotę na coś nietypowego. W twarogu drzemie siła - to już wiemy od czasu kiełbasek twarogowych podawanych do zupy z młodej kapusty i zapiekanki z twarogu i cukinii. W sondzie na facebooku Philips Polska wgrała taka oto rolada serowo-szpinakowa (do wyboru była jeszcze sałatka z bobem i parowany halibut na puree z białych warzyw). Gdy ją wymyśliłyśmy nie byłyśmy pewne efektu - mniejsze formy, takie jak wspomniane kiełbaski w parowarze robi się przez ok. 10 minut, więc roladzie dałyśmy trochę więcej czasu. Efekt jest całkiem pozytywny - wyczuwalny czosnek (można do masy serowej wetrzeć 2 ząbki - będzie bardziej wyrazista), pyszny szpinak, uczucie sytości już po dwóch kawałkach :) Można dodać do rolady mniej mąki - będzie delikatniejsza i bielsza, ale trudniej ją będzie zwinąć.
To ostatni nasz przepis w ramach kampanii Philipsa Codziennie Odmiennie. Jutro będziemy dla Was miały konkurs z ciekawą nagrodą do wygrania! Szykujcie aparaty (również w komórkach) :)

Parowana rolada serowo-szpinakowa podana na grzankach

SKŁADNIKI:
  • 400 g chudego twarogu
  • 300-350 g mrożonego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 5 płaskich łyżek mąki
    do podania:
  • grzanki
  • pomidor (lub inne warzywa)
  • cebulka, pietruszka
potrzebny będzie także dobry papier do zawinięcia rolady

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany ząbek czosnku. Wrzucić mrożony szpinak, przykryć pokrywką, poczekać aż się rozmrozi. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Dobrze przyprawić solą i pieprzem i wystudzić.
Twaróg zmielić (można to też zrobić blenderem). Utrzeć na gładką masę z żółtkami. Dodać 3-4 łyżki przesmażonego szpinaku, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ząbek czosnku i 4-5 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wmieszać w masę serowo-szpinakową. 
Na papierze wyłożyć masę serową w formie dużego prostokąta (jak na roladę biszkoptową). Na niej ułożyć warstwę odparowanego szpinaku. Zwinąć, szpatułką odklejając masę od papieru tak, by przykryła szpinak, uformować roladę, zawinąć papier na końcach. 
Wstawić do parowara, parować 20 min w średniej temp. (jak warzywa). 
Po wyjęciu z parowara przestudzić i wyjąć z papieru. Kroić gdy już będzie chłodna. Podawać na grzankach z dowolnymi dodatkami. 


9 komentarzy:

  1. Wyglada wspaniale! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, lubię połączenie twarogu ze szpinakiem i czosnkiem, jest świetne jako nadzienie do roladek z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Lubię takie rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się te maleńkie kanapeczki podobają. Rolada ma idealny kształt, nic jej nie odpadło ani się nie rozwarstwiła, znakomita konsystencja, smak z pewnością fantastyczny. Czapki z głów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity przepis! Zdjęcia bardzo oddają wygląd - smacznie i zdrowo..aż ślinka leci;)

    www.spalamykilogramy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna! Chciałabym mieć urządzenie wszystko w jednym, bo taki sprzęt fajny, ale jakby był razem z mikserem, młynkiem wszystkim:P

    OdpowiedzUsuń
  7. rolada wygląda szałowo i pewnie tak smakuje. Jadę zaraz po twaróg i szpinak.
    Nieśka, polecam thermomix! OLA

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)