czwartek, 31 maja 2012

Grzanki z truskawkami, serkiem wiejskim i miodem

Pogoda może płata nam figle, ale pewnie już niedługo słońce znów zacznie mocniej grzać. A ciepłe, dobre dni warto zacząć od pysznego śniadania! To jedna z prostszych propozycji - zamiast kupować serek wiejski z dżemem można go zjeść ze świeżymi owocami - malinami, pokrojonymi brzoskwiniami - lub jak u nas - z truskawkami. Taki posiłek nie tylko cieszy kubki smakowe, ale także oczy ;) Oczywiście takie grzanki można sobie także przyrządzić na podwieczorek - tak mało przy nich pracy, a tak dużo radości! Polecam!


SKŁADNIKI:
  • białe pieczywo, np bułka włoska, paryska lub bagietka
  • miękkie masło
  • świeże, słodkie truskawki
  • serek wiejski
  • miód płynny, np lipowy
  • pokruszone pistacje (niesolone)
  • listki kolendry (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Pieczywo pokroić na kromki (ok. 1,5 cm grubości) - ja użyłam bułki włoskiej z chrupiącą skórką, oprószonej mąką. Truskawki opłukać, odciąć szypułki i pokroić na plasterki a mniejsze np na ćwiartki. Serek odcedzić na sitku. Pieczywo posmarować masłem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 5 min, na złocisty kolor. Na pieczywo nałożyć serek i truskawki. Polać miodem, posypać pokruszonymi pistacjami. Można dodać po listku kolendry.



8 komentarzy:

  1. Ależ cudowne grzanki :) A jaki z nich wdzięczny obiekt do fotografowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bajecznie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznotki z czerwonym przybraniem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, piękne zdjęcia, tak naprawdę to nie jadłam serka z owocami, jednak wygląda na pyszny, a próbowaliście serka wiejskiego Pilos z lidla, jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze, że ja również nie jadłam i nawet nie jem śniadań na słodko. Preferuję śniadania i dania wytrawne. Jednak przełamałam sie i zjadłam te wszystkie grzanki. Były mega pyszne i znów mam na nie ochotę:)Sekret pewnie tkwi w polskich, słodziutkich truskawkach, jak i dobrym naturalnym miodzie. Potwierdzam :)Serka z lidla nie próbowałam, ale dziękuje za info, poszukamy :)

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)