Piadina - pszenny placek z dodatkiem smalcu i proszku do pieczenia. Jest bardziej chrupki niż tortilla, ale poza tym bardzo ją przypomina. W oryginalnej wersji jadłam ją niestety tylko raz, ale muszę przyznać, że to idealne danie na lunch lub szybką kolację z przyjaciółmi. Dzisiaj - prosto z włoskiej inspiracji (thank you Alessandra!;)) - wariacja na jej temat. Znajoma Włoszka, która od jakiegoś czasu przebywa w Toruniu, ostatnio robiła ją sobie na obiad, oczywiście korzystając z dostępnych łatwo placków tortilli. Ja też przyznaję, że poszłam na skróty i użyłam gotowych tortilli, ale za to wnętrze... oj wnętrze jest przepyszne. Tradycyjna rukola i mozzarella, a ponadto kozi ser, pyszna salami i szparagi - chwila na patelni i kolacja gotowa. Lampka wina i efekt gwarantowany... mały kulinarny raj :)
Ps.
Przepis na piadinę znalazłam m.in. u Angie. Jak macie trochę czasu i chęci możecie upiec własne placki ;)
- 2 piadiny (lub tortille - u mnie razowe)
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej lub salami
- 50 g koziego sera - miękkiego lub twardego
- kilka plasterków mozzarelli
- dwie garście rukoli
- po kilka cienkich, zielonych szparagów na porcję
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi opłukać, odłamać lub odciąć końcówki. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru - najlepiej związane, w pozycji pionowej, tak by główki wystawały ponad powierzchnię wody.
Rozgrzać patelnię, położyć placek, na połowie ułożyć po kilka plasterków mozzarelli i koziego sera, po kilka szparagów, szynkę lub salami (2-3 plasterki na jeden placek), położyć garść rukoli, złożyć na pół, lekko docisnąć i trzymać na patelni przez 2-3 minuty - aż ser się rozpuści. Można każdą połówkę przekroić jeszcze na pół.
Jeść rękoma. Delektować się ;)
Pochwała prostoty. Delicje :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda.Na wieczorną ucztę na świeżym powietrzu nada się perfekcyjnie ;B
OdpowiedzUsuńpyszna przekąska
OdpowiedzUsuńps mega kuszące zdjęcia :)
Proste i taaakie pyszne! Mniam:)
OdpowiedzUsuńCudownie proste i oblednie pyszne! A piadiny moze nie upieke, bom leniwa, ale poszukam we wloskich delikatesach :)
OdpowiedzUsuńZachwycająca piadina!
OdpowiedzUsuńWnętrze istotnie palce lizać.
pozytywnie i kolorowo zakręcona nic tylko oddać sie rozkoszy smakowania:)
OdpowiedzUsuń