SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 9 młodych marchewek
- sól
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- 3 łyżki mąki
- masło klarowane
- cukier
- 1 kostka półtłustego twarogu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
- rzodkiewki
- 3 podłużne plastry ogórka zielonego
- tymianek
- puree ziemniaczane z natką pietruszki
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pietruszkę posiekać. Bezpośrednio przed podaniem ziemniaki utłuc na puree (z dodatkiem śmietany lub masła), doprawić solą i pieprzem.
Twaróg podusić widelcem ze śmietaną i chrzanem, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Marchewki obrać, zalać w garnku wrzątkiem, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę masła. Zagotować. Gotować ok. 7 minut.
Polędwiczkę pokroić na 9 skośnych pasków, następnie rozklepać je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby powstały cieniutkie płaty mięsa. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie zamaczać w mące i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle przez chwilę z każdej strony (uważając, by delikatne mięso nie przypaliło się).
Na trzech talerzach umieścić puree posypane pietruszką, twarożek umieścić w ringach wykonanych z pasków ogórka, dodać plasterki rzodkiewki. Na przekrojonych wzdłuż marchewkach umieścić po 3 kotleciki z polędwiczki, zwieńczyć gałązką tymianku.
Cud marchewki!
OdpowiedzUsuńniesamowicie podane, widać malarskie zacięcie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie a wygląda jeszcze lepiej - nie wiem kiedy, ale zrobię! Dziękuję uprzejmie za inspirację!
OdpowiedzUsuń