PS.
Dziękujemy także firmie Lidl za zestaw inspirujących produktów z tygodnia azjatyckiego :)
SKŁADNIKI:
- 250 g krewetek mrożonych (zamarynowanych wcześniej na noc jak tu)
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1/2 dużej puszki mleczka kokosowego (użyłyśmy mleczka Vitasia z Lidla)
- 1 łyżeczka żółtej lub czerwonej pasty curry (łagodnej)
- drobno posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule dymki + posiekany szczypior
- sól, świeżo mielony pieprz
- do podania: ryż ugotowany na sypko
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę dymkę, posiekany czosnek i przesmażyć chwilę razem. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię, podsmażyć mieszając ok. 10 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry, wymieszać i podgrzać. Jeśli jest zbyt wodniste zredukować. Wrzucić krewetki osączone z marynaty, gotować na małym ogniu ok. 5-7 minut, mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i/lub natką. Podawać z ryżem.
Swietnie wyglada! No i patelnia mila dla oka.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńI jakie kolory.
Przepadam za curry w każdej postaci.
Takie proste a jaki ładny wiosenny efekt:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis na lekkie curry
OdpowiedzUsuń