SKŁADNIKI (na ok. 25-30 sztuk) :
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego (filet z kurczaka)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka listków świeżego majeranku
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 2 paczuszki ryżu paraboiled (200 g)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej czubricy
- 1 duże żółtko
- 2-3 pęczki botwinki (ok. 30 ładnych, dużych nieporwanych liści bez łodyg)
- olej
- 500 ml delikatnego gorącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
- 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa z suszonych pomidorów
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- odrobina ziół, np świeży tymianek, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i dobrze odcedzić na sicie.
Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na łyżce masła ok. 20 minut, do całkowitego odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić jeszcze na desce na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z mięsem. Dodać żółtko, doprawić solą, pieprzem, ziołami i czubricą. Dokładnie wymieszać i spróbować czy farsz nie wymaga jeszcze doprawienia.
Duże liście (wielkości dłoni lub większe) opłukać dokładnie. Przygotować naczynie z wrzątkiem. Każdy liść zanurzać na chwilę w wodzie, dzięki temu stanie się bardziej plastyczny. Układać na desce, a następnie nakładać czubatą łyżkę farszu drobiowo-pieczarkowego. Zawijać od góry, następnie brzegi do środka i spód. U mnie powstało 28 gołąbków. Jeśli liście nie są wystarczająco duże, można układać dwa obok siebie tak by jedne zachodził na drugi, dać mniej farszu i zawijać tak samo. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, umieszczać gołąbki zwinięciem do spodu, przesmażyć szybko z obu stron na średnim ogniu. Podlać bulionem i dusić ok. 15-20 minut, w międzyczasie obrócić. Gotowe odcedzić i trzymać w cieple, podobnie postąpić z druga turą.
Sos: Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą i obrać. Pokroić w kostkę (można usunąć gniazda nasienne, ja wykorzystałam pomidory w całości). W rondlu rozgrzać oliwę, i lekko przesmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodać pomidory, smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, po czym zmniejszyć ogień i dusić jeszcze ok. 20-25 minut. Lekko zmiksować na niskich obrotach blendera. Doprawić cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami.
* Do sosu można dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy.
Gołąbki podawać z dodatkiem sosu i np puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Na takie bardzo chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMam ogromną słabość do gołąbków. Uwielbiam je, ponieważ kojarzą mi się z dzieciństwem..a to zawsze miłe wspomnienia:) Miła odmiana po weekendzie z zupami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia z Kulinarna Fuzja
Fajny pomysł - czasem mnie zaskakujecie :] Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń