piątek, 25 maja 2012

Wiosenna tarta ze szparagami, młodą marchewką i kalarepką

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłyśmy kalarepkę! A to warzywo smaczne, pyszne i zdrowe - i niekonieczne tylko w wersji surowej. Dzisiaj tarta iście wiosenna - nie tylko z kalarepką, ale też z kupionymi przez Kasię szparagami i młodą marchewką. Trochę szczypiorku i koperku do posypania, sos czosnkowy do smaku i pyszny obiad w wersji bezmięsnej gotowy ;) Ja nie potrzebuję dzisiaj niczego więcej... a Wy? :)

SKŁADNIKI:
ciasto podstawowe / 30 cm płaska forma:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła 82%
  • 2 łyżki zimnej wody
oraz:
  • 20 cienkich szparagów zielonych (połówki i główki)
  • 1 kalarepka
  • 5-6 młodych małych marchewek
  • sól, cukier, masło do gotowania warzyw
  • 3 duże jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g żółtego sera, np Gouda
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypior
  • koperek

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto wg tego przepisu. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do rondla nalać wrzątek, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę masła. Marchew obrać. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Całe szparagi przecięłam na pół i użyłam tylko części z główkami (z reszty zrobię zupę lub sos:) Warzywa umieścić w wodzie (szparagi tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować. Gotować ok. 7 minut, tak, by warzywa pozostały al dente. Przelać na sicie zimną woda i osuszyć dobrze na papierowym ręczniku. Marchewki przekroić wzdłuż.
Ciasto podpiec z obciążeniem - ok. 10-15 minut.
Śmietanę wymieszać z jajkami i startym na grubych oczkach serem. Doprawić szczyptą soli, pieprzem i gałką.
Wylać masę na podpieczone ciasto, na wierzchu rozmieścić warzywa. Posypać odrobiną soli. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni (do lekkiego zrumienienia). Gotową tartę posypać pieprzem. Kroić na trójkątne kawałki. Podawać z dodatkiem świeżych ziół - koperku i/lub szczypiorku oraz jogurtowym sosem czosnkowym.




5 komentarzy:

  1. Cudowne kolory. Już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warzywa wiosenne, nie wiadomo co najpierw zjeść, ta tarta podbiła moje serce. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to przesmacznie wygląda, aww :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Ja kalarepki często używam do dań azjatyckich stir-fry.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja kalarepę zawsze chrupię na surowo, muszę wreszcie spróbować jej w jakiejś potrawie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)