SKŁADNIKI:
ciasto podstawowe / 30 cm płaska forma:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła 82%
- 2 łyżki zimnej wody
- 20 cienkich szparagów zielonych (połówki i główki)
- 1 kalarepka
- 5-6 młodych małych marchewek
- sól, cukier, masło do gotowania warzyw
- 3 duże jajka
- 300 g kwaśnej śmietany
- 200 g żółtego sera, np Gouda
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- szczypior
- koperek
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto wg tego przepisu. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do rondla nalać wrzątek, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę masła. Marchew obrać. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Całe szparagi przecięłam na pół i użyłam tylko części z główkami (z reszty zrobię zupę lub sos:) Warzywa umieścić w wodzie (szparagi tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować. Gotować ok. 7 minut, tak, by warzywa pozostały al dente. Przelać na sicie zimną woda i osuszyć dobrze na papierowym ręczniku. Marchewki przekroić wzdłuż.
Ciasto podpiec z obciążeniem - ok. 10-15 minut.
Śmietanę wymieszać z jajkami i startym na grubych oczkach serem. Doprawić szczyptą soli, pieprzem i gałką.
Wylać masę na podpieczone ciasto, na wierzchu rozmieścić warzywa. Posypać odrobiną soli. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni (do lekkiego zrumienienia). Gotową tartę posypać pieprzem. Kroić na trójkątne kawałki. Podawać z dodatkiem świeżych ziół - koperku i/lub szczypiorku oraz jogurtowym sosem czosnkowym.
Cudowne kolory. Już czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńTe warzywa wiosenne, nie wiadomo co najpierw zjeść, ta tarta podbiła moje serce. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak to przesmacznie wygląda, aww :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Ja kalarepki często używam do dań azjatyckich stir-fry.
OdpowiedzUsuńA ja kalarepę zawsze chrupię na surowo, muszę wreszcie spróbować jej w jakiejś potrawie!
OdpowiedzUsuń