wtorek, 22 listopada 2011

Słodka pomidorowa dla najmłodszych + pomidorowe lane kluski

Zazwyczaj dzieciaki wybrzydzają przy posiłku. Znajdą kawałek cebuli, za duży plasterek marchewki w zupie... to często bywa wystarczającym powodem by zakończyć posiłek, tak naprawdę nawet go nie zaczynając:) Ta zupka pomidorowa po pierwsze jest pełna warzyw (one cały czas są, tylko zmiksowane:)), to jeszcze ma dodatek dyni, jabłka i miodu, dzięki czemu może trafić w gusta dzieciaków, które preferują obiady bardziej na słodko. Zabawna dekoracja także powinna zainteresować i zachęcić małych niejadków. Smacznego:)
Jednocześnie polecam też i odsyłam do przepisu na tę smaczną zupę pomidorową z jabłkiem.
ps. To już ostatni pomidorowy przepis :) Co dziwne pomidorowa jeszcze nam się nie przejadła, choć w ostatnich dniach jadłyśmy minimum talerz dziennie:) To jednak z zupa z potencjałem:)

SKŁADNIKI (na 3 porcje):

  • 1,5 szklanki startej na grubych oczkach włoszczyzny (z przewaga marchewki)
  • 15-20 dag miąższu dyni
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 kostki bulionowe warzywne
  • 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • plasterki żółtego sera, posiekana natka pietruszki, jajko ugotowane na twardo, kawałek strąka czerwonej papryki, listki bazylii
  • sól (opcjonalnie)
kluseczki:
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 surowe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać 1 litr wrzątku, dodać kostki bulionowe (warzywne, najlepiej ekologiczne), listki, ziele angielskie, włoszczyznę, dynię pokrojoną w kostkę i obrane jabłko starte na grubych oczkach. Użyłam startej włoszczyzny - zapasy z zamrażarki (marchew, pietruszka, seler, por). Zupę zagotować. Gotować 20-25 minut. Usunąć listki i ziele. Zmiksować, dodać koncentrat, miód i śmietanę. W razie potrzeby doprawić solą. Zestawić zupę z ognia i przykryć.
W garnku zagotować wodę z łyżką oleju. Składniki na kluseczki dokładnie zmiksować za pomocą elektrycznej trzepaczki. Nabierając ciasto bokiem łyżki stołowej, wkładać do wrzątku. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Przelać na sitku ciepłą wodą. Zupę na miseczkach dekorować wycinkami z sera żółtego i papryki, jajkiem oraz ziołami. Zupkę podawać ciepłą (nie gorącą!) z lanymi kluskami. Można też podać z dodatkiem ryżu.


































Przepis bierze udział w konkursie/akcji:

7 komentarzy:

  1. Wydaje mi się, że jakby moje dzieci zobaczyły taki rysunek na zupie to na pewno jedzenie poszłoby błyskawicznie :-) Śliczności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja, musze przetestować ta zupke na moim sześciolatku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pomysły na pomidorową!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domek wygląda przecudnie :)
    Pozwolę sobie dodać bloga do naszych zaprzyjaźnionych blogów na które zaglądamy! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kolorowa zupa. Moje dzieci tez na pewno by ja zjadly, szczegolnie ze sa fanami pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Do tego miód i śmietanka...
    Na pewno wypróbuję!

    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)