poniedziałek, 28 listopada 2011

Kotleciki z fasoli z indyjskimi przyprawami + dwa sosy

Do zrobienia tego dania zainspirowało mnie "hinduskie" panini z kotletem z fasoli, które jadłam jakiś czas temu. Pełne indyjskich aromatów, z jogurtowym sosem i warzywami było pyszne i bardzo sycące. W tamtej wersji kotlet był zrobiony z czarnej fasoli, ja zrobiłam swoje kotleciki z białej. Proponuję do nich dwa sosy - klasyczny pomidorowy i jogurtowy z miętą. Niezależnie od tego, czy zjecie kotleciki tylko z sosami i warzywami czy w bułce jako burger/panini - na pewno Wam zasmakują :)

SKŁADNIKI (na 10 kotlecików):
  • 40 dag ugotowanej, drobnej fasoli (ok. 25 dag suchej)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu z kolendrą
  • sól do smaku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia
sos nr 1
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól do smaku
sos nr 2
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sol, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę zamoczyć na noc w misce z letnią wodą. Wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli. Ugotować w tej samej wodzie na średnim ogniu do miękkości. Aby fasolka szybciej się gotowała, można dodać obranego ziemniaka. Dla podkreślenia walorów smakowych dodać listek laurowy i ząbek czosnku. Gotową fasolkę dobrze odcedzić i przestudzić. Dobrze może się sprawić również biała fasola z puszki.
Fasolę zmiksować na niskich obrotach blendera. Dodać żółtko, posiekany, roztarty z solą czosnek, drobno posiekaną, podsmażoną na oleju cebulę, natkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Łyżką nabierać masę fasolową, w dłoniach formować placuszki, jednocześnie obtaczając je w bułce tartej. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na złocisty kolor. Przewracać ostrożnie - placuszki są delikatne. Gotowe umieszczać na ręczniku papierowym. Podawać z paskami świeżych warzyw i dwoma sosami.
Mogą być również świetnymi burgerami :)
sos nr 1
Na patelnię wlać oliwę i rozgniecione pomidory (wlać wraz z sokiem). Dodać przyprawy, smażyć aż do odparowania - do zgęstnienia sosu. Podawać na ciepło lub na zimno.
sos nr 2
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i schłodzić chwilę w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Cudowne kotleciki! Przekonują mnie dodane do nich indyjskie przyprawy i pyszne sosiki. Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Na pewno do zrobienia w najbliższej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie - jestem przekonana, że takie kotleciki by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny zestaw obiadowy, poproszę na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze je zrobić, bo uwielbiam fasolkę, więc danie nie zawiedzie mnie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  6. To już drugi przepis z Waszego bloga, który wypróbowałam i drugi sukces kulinarny :) Bardzo fajny smak.

    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Iwono cieszy nas to - pozdrawiamy i zapraszamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można użyć fasoli z puszki i ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola z puszki oczywiście może być - będzie tylko trochę bardziej wilgotna (i ewentualnie trzeba będzie dać trochę więcej bułki tartej). Żeby zachować proporcje musiałoby to być trochę więcej niż 1,5 puszki - standardowa puszka to. ok. 240 g fasoli.

      Usuń
  9. bez sosików zrobiłam, bo miało być tak na szybko. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)