wtorek, 22 listopada 2011

Pomidorowa z karmelizowaną cebulą, porem i tymiankiem + grzanka-niespodzianka

Stały czytelnik tego bloga powinien już wiedzieć, że mam niesamowitą słabość do... karmelizowanej cebuli :) Myślę, że prosty zabieg karmelizacji wydobywa z cebuli wszystko co najlepsze, jednocześnie pozbawiając ją m.in. substancji powodujących łzawienie ;) Tym razem skarmelizowałam ją z porem i efekt był równie pyszny.
Grzanki-niespodzianki przygotowane do tej zupy mogą być małym zaskoczeniem ze względu na obecność karmelu... ale to jeden z ciekawszych smaków, jakie ostatnio udało mi się uzyskać ;) Ser kozi i w połączeniu z twardniejącym karmelem dają naprawdę niesamowity efekt :) Kto powiedział, że pomidorowa musi być nudna? - Kilka pysznych dodatków i wszystko świetnie się zgrywa!

SKŁADNIKI:
  • 1,2 l wody
  • 2 warzywne kostki bulionowe ekologiczne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka i 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula czosnkowa
  • 10 dag białej części pora
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 puszka całych pomidorów Pudliszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1 plaska łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
grzanki z kozim serem, tymiankiem i karmelem:
  • dobrej jakości razowa bagietka
  • masło
  • tłusty kozi ser dojrzewający
  • tymianek
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować wodę z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, czosnkiem, zielem angielskim, listkami i kostkami bulionowymi. Gotować 20 minut. W tym samym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić krążki cebuli, pora i cukier. Dusić 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku. Dodać ocet balsamiczny, zwiększyć ogień i smażyć, mieszając, do lekkiego odparowania. Dodać do wywaru. Dodać koncentrat, zmiksowane pomidory oraz zioła i zagotować. Wyłączyć gaz. Zupę zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Na talerzach dekorować śmietaną. Podawać z grzankami z kozim serem i karmelem.
Grzanki:
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. 1,5 cm kawałki bagietki smarować cienko masłem, obkładać plastrami sera. Zapiec 3 minuty do roztopienia sera. W tym czasie na patelnie wsypać cukier. Umieścić ja na dużym gazie i trzymać do rozpuszczenia. Zestawić z ognia odczekać chwilę aż zgęstnieje i będzie bardziej plastyczny.
Gotowe grzanki posypać tymiankiem i za pomocą łyżeczki polać karmelem. Podawać od razu.


































































Przepis bierze udział w konkursie/akcji:

5 komentarzy:

  1. Ale wypasiona pomidorowa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki niebanalny sposób na pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zupka! lubię pomysłowe podejście do tradycyjnych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taka pomidorowa. Też mam słabość do karmelizowanej cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Waszą pomidorową! Pięknie podane :)
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)