wtorek, 22 listopada 2011

Pomidorowa z grillowanymi pieczarkami, czosnkiem i quinoa

Grillowane pieczarki są wyjątkowo aromatyczne - jeśli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać ich w taki sposób - wszystko przed Wami :) Zdecydowanie warto ich aromatem wzbogacić gęstą zupę pomidorową, która w zestawie z komosą ryżową, czosnkiem i aromatycznymi ziołami stanowi ciepły i bardzo pożywny posiłek. Polecam :)

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 1 l gęstego soku pomidorowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (np. z eko kostki)
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków mięty
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 20 dag średniej wielkości jędrnych pieczarek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Komosę ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plastry, a ząbki czosnku wzdłuż na połówki. Zgrillować pieczarki i czosnek na dwóch łyżkach oliwy na grillu elektrycznym lub karbowanej powierzchni patelni. Do garnka wlać bulion, przecier i sok, dodać resztę oliwy oraz posiekane świeże zioła i zagotować. Doprawić pieprzem. Zupę podawać z łyżką komosy ryżowej oraz grillowanymi pieczarkami i płatkami czosnku. Posypać solą i pieprzem. Ozdobić listkiem mięty. Można dodać odrobinę naturalnego jogurtu. Podawać na ciepło.



































Przepis bierze udział w konkursie/akcji:


1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)