Do tego szaszłyk z krewetek - i powstaje danie niemal zupełnie odmienione... W pomidorowych fantazjach wszystko jest możliwe ;)
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 1 marchewka
- 10 cm kawałek pora
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 1/2 świeżej ostrej małej papryczki lub kilka małych marynowanych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sos sojowy
- krewetki tygrysie (ilość dowolna)
- oliwa
- sos słodki chili
- listki kolendry
- makaron czarny
- makaron ryżowy nitki
Do bulionu dodać plasterki imbiru, trawę cytrynową i pokrojoną w zapałki marchew, krążki pora. Gotować 15 minut. Dodać przecier, paprykę mieloną i papryczki chili (ja dodałam marynowane, jeśli macie świeżą, dodać plasterki jednocześnie podczas gotowania marchewki). Doprawić sosem sojowym. Krewetki nabijać po 3 na drewniane szpikulce, posmarować oliwą, posypać solą. Grillować po 4 min z każdej strony, pod koniec posmarować słodkim sosem chili. Makarony przygotować wg przepisu na opakowaniach (ryżowego nie trzeba gotować, wystarczy go zalać wrzątkiem i chwilę odczekać, można go też zalać gorącą zupą). Jeśli nie posiadacie takich makaronów, może być inny ryżowy lub błyskawiczny, jak z zupki chińskiej. Zupę podawać z makaronem i listkami kolendry w towarzystwie szaszłyków z krewetek.
Przepis bierze udział w konkursie/akcji
To dopiero kreatywna pomidorowa :]
OdpowiedzUsuńZapachniało mi tą trawą cytrynową :-) To taka bardziej sycąca zupa pomidorowa. Pominęłabym chilli i moje dzieci byłyby zachwycone tym makaronem :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupki, a uwielbiam orientalne smaki! Składniki mii podpowiadają, że jest pyszna!
OdpowiedzUsuń