piątek, 18 listopada 2011

Pomidorowa z nutą Wschodu

Czy to jeszcze pomidorowa czy może już nie? ;) Dla mnie - zdecydowanie pomidorowa, ale pachnąca imbirem i trawą cytrynową. Dodatek nietypowych makaronów i listków kolendry dopełnia "orientalną" nutę.
Do tego szaszłyk z krewetek - i powstaje danie niemal zupełnie odmienione... W pomidorowych fantazjach wszystko jest możliwe ;)

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1 marchewka
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 1/2 świeżej ostrej małej papryczki lub kilka małych marynowanych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sos sojowy
  • krewetki tygrysie (ilość dowolna)
  • oliwa
  • sos słodki chili
  • listki kolendry
  • makaron czarny
  • makaron ryżowy nitki
PRZYGOTOWANIE:
Do bulionu dodać plasterki imbiru, trawę cytrynową i pokrojoną w zapałki marchew, krążki pora. Gotować 15 minut. Dodać przecier, paprykę mieloną i papryczki chili (ja dodałam marynowane, jeśli macie świeżą, dodać plasterki jednocześnie podczas gotowania marchewki). Doprawić sosem sojowym. Krewetki nabijać po 3 na drewniane szpikulce, posmarować oliwą, posypać solą. Grillować po 4 min z każdej strony, pod koniec posmarować słodkim sosem chili. Makarony przygotować wg przepisu na opakowaniach (ryżowego nie trzeba gotować, wystarczy go zalać wrzątkiem i chwilę odczekać, można go też zalać gorącą zupą). Jeśli nie posiadacie takich makaronów, może być inny ryżowy lub błyskawiczny, jak z zupki chińskiej. Zupę podawać z makaronem i listkami kolendry w towarzystwie szaszłyków z krewetek.


































Przepis bierze udział w konkursie/akcji


3 komentarze:

  1. To dopiero kreatywna pomidorowa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało mi tą trawą cytrynową :-) To taka bardziej sycąca zupa pomidorowa. Pominęłabym chilli i moje dzieci byłyby zachwycone tym makaronem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupki, a uwielbiam orientalne smaki! Składniki mii podpowiadają, że jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)