Racuchy są sycące, lekko rozgrzewające, z wyczuwalnym orientalnym posmakiem... Co istotne - porcję dwuosobową można przygotować w 20 minut - a nie ma to jak wolna spora część wieczoru w ostatnio dokuczającym niedoborze czasu ;) Inspiracja: Kwestia Smaku.
- 250 g dyni (już obranej)
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki masła
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- sól i pieprz do smaku
- ok. 3 łyżki oleju do smażenia
do podania - sos pomidorowy lub wegetariańskie leczo paprykowe
- lub kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oddzielić żółtko, a następnie utrzeć je z masłem. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dynię wymieszać z masą z żółtka i masła, przesianą mąką, garam masalą, imbirem i doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką (ja lekko je spłaszczałam) i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem do uzyskania lekko złotego koloru.
Można podawać z leczo paprykowym, ale także z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oddzielić żółtko, a następnie utrzeć je z masłem. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dynię wymieszać z masą z żółtka i masła, przesianą mąką, garam masalą, imbirem i doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką (ja lekko je spłaszczałam) i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem do uzyskania lekko złotego koloru.
Można podawać z leczo paprykowym, ale także z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Oo, podobają mi się! W tym roku poeksperymentowałam z dynią, choć jeszcze nie robiłam placuszków...żałuję ;)
OdpowiedzUsuńNa widok twoich placuszkow dostalam wlasnie napadu wieczornego glodu. Wygladaja przesmacznie!
OdpowiedzUsuńPlacuszki z dynią bardzo mi smakują, teraz pora na wytrawne wersje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFaaajne :) Ja robię z porami, ale z dynią nie znałam. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńPozdrawim