SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 1 l gęstego soku pomidorowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego (np. z eko kostki)
- garść świeżych listków bazylii
- garść świeżych listków mięty
- pieprz świeżo mielony
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 20 dag średniej wielkości jędrnych pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
Komosę ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plastry, a ząbki czosnku wzdłuż na połówki. Zgrillować pieczarki i czosnek na dwóch łyżkach oliwy na grillu elektrycznym lub karbowanej powierzchni patelni. Do garnka wlać bulion, przecier i sok, dodać resztę oliwy oraz posiekane świeże zioła i zagotować. Doprawić pieprzem. Zupę podawać z łyżką komosy ryżowej oraz grillowanymi pieczarkami i płatkami czosnku. Posypać solą i pieprzem. Ozdobić listkiem mięty. Można dodać odrobinę naturalnego jogurtu. Podawać na ciepło.
Przepis bierze udział w konkursie/akcji:
Poproszę miseczkę tej zupy ;]
OdpowiedzUsuń