Strony

wtorek, 22 listopada 2011

Pomidorowa BBQ z fasolą i grillowaną tortillą

Jak wyobrażam sobie pomidorową w wersji amerykańskiej? Z nutą sosu barbecue i... fasolą :) Przypomina to dania z amerykańskich, przydrożnych barów stylizowanych na lata 60. i chyba coś w tym jest ;) Taka pomidorowa jest sycąca, ale to nadal tylko zupa... ciekawe co przeciętny Amerykanin byłby w stanie jeszcze zjeść po takim pierwszym daniu ;)

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
  • 1,5 l wody
  • 150 g kości wołowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • mały kawałek białej części pora
  • 2 kostki bulionowe warzywne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
  • płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 2 małe placki tortilla
PRZYGOTOWANIE:
15 dag fasoli zalać letnią wodą (przegotowaną lub z kranu). Wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli. Zostawić na kilka godzin lub na noc. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości - ale nie rozgotować. Dla szybszego gotowania można dodać obranego ziemniaka przekrojonego na pół i liść laurowy oraz ząbek czosnku dla podkreślenia walorów smakowych. Posolić pod koniec gotowania.
W zimnej wodzie umieścić opłukane kości wołowe. Zagotować, zebrać szumowiny.
Marchew i pora pokroić wzdłuż na grube kawałki. Umieścić wraz z kostką bulionową, liśćmi i zielem w garnku, zagotować. Gotować 20-30 minut. Dodać cukier i przecier pomidorowy, wymieszać. Zupę spróbować - jeśli wymaga doprawienia, dodać sól. Do zupy dodać sos barbecue i fasolę, wymieszać. Zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Każdy z placków tortilla pokroić na 6 trójkątów. Grillować na suchym grillu przez chwilę z każdej strony, z obciążeniem, do pojawienia się brązowych pasków. Moje chrupkie tortille przygotowałam na grillu elektrycznym. Jeśli nie macie takiego sprzętu, można podgrzać je w piekarniku, pilnując, by nie przypiekły się zbyt bardzo.



































Przepis bierze udział w konkursie/akcji:


1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)