Do przygotowania użyłam suszonych ziół z ogrodu (w sezonie byłyby to świeże listki), które dostałam od mamy i trzymam w słoiczkach lub papierowych torebkach. Zupa warta polecania - nawet dla tych, którzy na hasło "zupa rybna" tworzą na twarzy grymasy:)
SKŁADNIKI:
- 1,5 l wody
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 mały por
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 warzywna kostka bulionowa
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 puszka całych pomidorów Pudliszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 1/5 szklanki śmietany 30%
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 łyżeczka posiekanych listków czerwonej bazylii
- płaska łyżeczka igiełek rozmarynu
- kilka listków szałwii
- 150 g filetu z dorsza atlantyckiego
- do podania: grillowane grzanki z ciabatty
W garnku zagotować wodę. Dodać pokrojone w grube kawałki wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele i kostkę bulionową i (lub)zamiennie sól. Zagotować. Gotować 30 minut na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować i dodać do zupy wraz z koncentratem i papryką. Zagotować.
Zupa w takiej wersji stała całą noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia dodać zioła - od serca ;) i zagotować zupę. Dodać pokrojonego w kawałki dorsza. Gotować 7-10 minut na średnim ogniu. Do zupy dolać śmietanę. W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę, dodać do zupy, jednocześnie zestawiając ją z gazu i wymieszać dokładnie. Doprawić pieprzem na talerzach. Podawać z grillowanymi na oliwie grzankami.
Przepis bierze udział w konkursie/akcji:
Listki szałwii mnie urzekają!
OdpowiedzUsuńMnie do zupy rybne nie trzeba namawiać Od czasu, gdy organizowałam Akcję RYBY! na Durszlaku, zakochałam się w zupach z udziałem ryb na dobre. A smaków i kolorów zup może być prawdziwy urodzaj. Dobrałaś Izko bardzo aromatyczne składniki, więc zupka faktycznie musi być bardzo ziołowa i bardzo pomidorowa. Pozdr.
OdpowiedzUsuńOO i tej też poproszę - cały talerz ;]
OdpowiedzUsuń