Strony

poniedziałek, 21 listopada 2011

Słodko-pikantne piramidki ziemniaczane BBQ + lekka koperkowa sałatka z ogórków

Jeśli znudziły Wam się dodatki w formie gotowanych ziemniaczków, frytek lub ryżu - oto coś smakowitego ;) Piramidki batatowo-ziemniaczane prezentują się apetyczne i zaskakują lekko wędzonym smakiem barbecue.
Dodatek nr 2 to lekka koperkowa sałatka z ogórkiem i jogurtem czyli swego rodzaju odmiana mizerii - oczywiście odchudzona ;)
Co można podać z takimi pysznościami? Oczywiście każdego rodzaju pieczone mięsa - kurczaka, kaczkę czy wołowinę... będzie kolorowo i smacznie.
Jutro szykujemy się na nasz mały dzień zupy pomidorowej w ramach konkursowej akcji Pomidorowa Pudliszkowa ;) Będzie pomidorrrrowo!

SKŁADNIKI:
Inspiracja Kosher by design - short on time
  • 1 batat
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 2 łyżeczki przyprawy do BBQ / lub wędzona papryka w proszku albo po prostu przyprawa do ziemniaków
  • sól. pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • oliwa w sprayu
sałatka:
  • 1 duży ogórek wężowy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Batata i ziemniaki umieścić w garnku, nie obierając. Zalać wrzątkiem i gotować 20-25 minut. Odcedzić. Lekko przestudzić. Batata obrać. Ziemniaki pokroić na 0,5 cm plastry. Każdy posmarować sosem BBQ, posypać solą, pieprzem i przyprawą. Układać plastry naprzemiennie jeden na drugim, tworząc 6 piramidek. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, spryskać oliwą, umieścić ziemniaki i ponownie spryskać oliwą. Piec 20 min. piekarniku nagrzanym do 230 stopni. W gotowe piramidki wetknąć gałązki rozmarynu. Podawać do pieczonych i grillowanych mięs.
Sałatka:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki małą łyżeczką i pokroić na 0,5 cm plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć warzywa z jogurtem, dodać sok z cytryny, koperek, cukier. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu z mięsem lub z ziemniakami np puree.


5 komentarzy:

  1. ojej, ojej!
    jak pysznie, jak zdrowo, jak barwnie i kolorowo!
    wpraszam się na takie jadło xd

    htt://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Samymi dodatkami do mięsa można się spokojnie najeść ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne te piramidki, dla mnie to wlasciwie cale danie, a nie tylko dodatek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)