Grzanki-niespodzianki przygotowane do tej zupy mogą być małym zaskoczeniem ze względu na obecność karmelu... ale to jeden z ciekawszych smaków, jakie ostatnio udało mi się uzyskać ;) Ser kozi i w połączeniu z twardniejącym karmelem dają naprawdę niesamowity efekt :) Kto powiedział, że pomidorowa musi być nudna? - Kilka pysznych dodatków i wszystko świetnie się zgrywa!
SKŁADNIKI:
- 1,2 l wody
- 2 warzywne kostki bulionowe ekologiczne
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka i 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula czosnkowa
- 10 dag białej części pora
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 puszka całych pomidorów Pudliszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 1 plaska łyżka mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- dobrej jakości razowa bagietka
- masło
- tłusty kozi ser dojrzewający
- tymianek
- 1,5 łyżki cukru brązowego
W garnku zagotować wodę z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, czosnkiem, zielem angielskim, listkami i kostkami bulionowymi. Gotować 20 minut. W tym samym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić krążki cebuli, pora i cukier. Dusić 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku. Dodać ocet balsamiczny, zwiększyć ogień i smażyć, mieszając, do lekkiego odparowania. Dodać do wywaru. Dodać koncentrat, zmiksowane pomidory oraz zioła i zagotować. Wyłączyć gaz. Zupę zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Na talerzach dekorować śmietaną. Podawać z grzankami z kozim serem i karmelem.
Grzanki:
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. 1,5 cm kawałki bagietki smarować cienko masłem, obkładać plastrami sera. Zapiec 3 minuty do roztopienia sera. W tym czasie na patelnie wsypać cukier. Umieścić ja na dużym gazie i trzymać do rozpuszczenia. Zestawić z ognia odczekać chwilę aż zgęstnieje i będzie bardziej plastyczny.
Gotowe grzanki posypać tymiankiem i za pomocą łyżeczki polać karmelem. Podawać od razu.
Przepis bierze udział w konkursie/akcji:
Ale wypasiona pomidorowa, mniam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki niebanalny sposób na pomidorową :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka! lubię pomysłowe podejście do tradycyjnych przepisów:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka pomidorowa. Też mam słabość do karmelizowanej cebuli.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie jak się patrzy na Waszą pomidorową! Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl