niedziela, 23 stycznia 2011

Pancakes na bazie mleka

Pancakes w takiej wersji możemy zrobić o każdej porze dnia i nocy, gdyż zawsze wszystkie składniki są dostępne w naszej kuchni. Są na bazie mleka w odróżnieniu od śniadaniowych pancakes cappuccino. Przepis znalazłyśmy kiedyś na jakimś forum i od tamtego czasu te lekkie, małe naleśniki na stałe zagościły w naszym menu. Uwielbiają je wszyscy :)

SKŁADNIKI:
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 70 g masła
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Roztrzepać jajka i dodać do mleka. Połączyć z resztą składników, na końcu dodając rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by ciasto lekko zaczęło rosnąć. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu - odwracać delikatnie drewnianą łopatką.
Z podanych proporcji wychodzi około 12-13 sztuk.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie pancakes a tak dawno ich nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam racuchy w każdej wersji....;) Piękna prezentacja;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiecie, że u mnie w domu nie zawsze można znaleźć masło? Ale dla takiego pysznego śniadania, to ja jestem gotowa nawet pójść po nie do sklepu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...zawsze jak widzę na wszelkich blogach te kupy pancake'ów mam na nie straaaszną ochotę...
    uwielbiam naleśniki i jak jeszcze kiedyś w domu robiło się takie placuszki/racuszki z jabłkiem też mi smakowały.
    Nie wiem czemu się jeszcze nigdy za nie nie zabrałam.. Posesyjne postanowienie-pancake'owy debiut !

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez smakowicie wygladaja! I faktycznie, skladniki na takie nalesniczki zawsze mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności. sto lat nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia i przesmaczny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam - są pyszne! Następnym razem dam jednak mniej cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm...i ten syrop.
    o kurczę, co za rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rarytasy:)a skład bardzo prosty, co zauważyłyście:) Jak wyglądały - tak smakowały:) Do tego syrop klonowy prosto z USA. Ale pasuje też miodek, syrop owocowy, toffi czy inna słodycz...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale z smakowite zdjęcia! A pancakes popisowe!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękujemy:)Pozdrawiam również:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne!:) Ja ostatnio robiłam pancakes z suszonymi jagodami, zapraszam : http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/01/pancakes-z-suszonymi-jagodami.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)