środa, 19 stycznia 2011

Warzywna potrawka z indyjską nutą + naan z czarnym sezamem

SKŁADNIKI:
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego
  • opakowanie mrożonego kalafiora ok. 400 g
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w płatkach
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (można więcej)
  • 3 małe marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • szczypta imbiru w proszku
  • natka pietruszki
  • podawać z chlebkiem naan (przepis poniżej)
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotować, dodać listki i ziele oraz pokrojoną na grube, krótkie słupki marchew, ziemniaki skrojone w kostkę, płatki papryki oraz krążki cebuli i ząbki czosnku. Po 10 min dodać resztę warzyw wraz z soczewicą, gotować wszystko do miękkości, raz po raz mieszając. Gdy wydaje się zbyt gęste, można podlać odrobiną wrzątku. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Wszystkie indyjskie przyprawy uprażyć chwilę na rozgrzanej patelni i dodać do garnka. Podawać w miseczkach, posypać świeżą natką (można też listkami kolendry) oraz z chlebkiem naan.




Naan z czarnym sezamem
(na podstawie przepisu Anjum Anand

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania
  • czarny sezam
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z oliwą. W mące zrobić dołek, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na 15 min do wyrośnięcia. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni, włączyć też opcję broil - grzanie od góry. Chlebki piekłam na kamieniu. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą.



7 komentarzy:

  1. chetnie bym poprobowala tych indyjskich smakow, gdyz wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i kolorowe danie. A chlebek naan to idealne jego dopełnienie. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  3. potrawkę biorę w ciemno i zjadam z przyjemnością. ja dziś na kolację planuję dhal z kalafiorkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie potrawki - a Naan bardzo mi się podoba i zostawiam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebki Naan to dla mnie idealny wypiek do codziennego obiadu. Pasują i do miseczki sałatki w lecie i do gęstego gulaszu warzywnego w zimie. Bardzo podoba mi się w Waszej, konsekwentnie indyjskiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)