czwartek, 13 stycznia 2011

Pieczone placuszki warzywne

SKŁADNIKI:
  • 1 duża marchew
  • 2 małe zielone cukinie
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki oregano, tymianku lub natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 5-6 łyżek mąki
  • 3 jajka
Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki i cukinię wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 min by puściły soki, odcedzić na sicie. Wszystkie warzywa wymieszać, z cebulką, zieleniną, parmezanem, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wbić jajka i dodać mąkę (dodałam 5 czubatych łyżek, a do drugiej porcji jeszcze 1 łyżkę - po odlaniu soku). Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Masę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blasze, formując zgrabne placuszki. Piec 40 minut, na dwie tury. W połowie czasu obrócić drewnianą łopatką na drugą stronę. Najlepiej formować średniej wielkości placuszki (z podanych proporcji wyszło 14 sztuk) lub mniejsze - łatwiejsze do obracania. 
Placuszki najlepiej podawać z kwaśną śmietaną. Mogą być również dobrym dodatkiem do mięs.


6 komentarzy:

  1. Zrobiłam, lecz bez ziemniaków, bo zależało mi na tym, aby były bardzo lekkie. Wyszły super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cięższa od ziemniaków jest mąka, ziemniaki mają witaminy, potas, żelazo, magnez, fosfor, mangan, wapń, błonnik i kwas foliowy a mąka pszenna???

      Usuń
  2. One nawet z ziemniaki nie były ciężkie - jednak nie ma to jak pieczenie :) Cieszę się, że się udały! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placuszki-warzywne-z-piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  4. ojoj http://www.tysiagotuje.pl/2015/03/pieczone-placki-warzywne.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)