piątek, 21 stycznia 2011

Krucho-drożdżowe spodki serowe

.... czyli UFO- spodki z pysznym farszem

SKŁADNIKI:
  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • farsz:
  • 2 średnie, świeżo ugotowane ziemniaki
  • 10 dag chudego twarogu z kostki
  • 8 dag sera feta (kruchej z kostki, lub na wagę, 
  • (tylko nie sałatkowych kosteczek!)
  • 5 dag sera koziego typu Chevrette
  • 1 kosteczka cebulowa Knorr
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka posiekanych drobno listków natki pietruszki
  • 1 czerwona cebulka
  • tłuszcz do smażenia cebuli - najlepiej łyżka oliwy + łyżeczka masła
  • oraz:
  • 1 małe, roztrzepane jajo
  • kminek
PRZYGOTOWANIE:
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać dłońmi na kruszonkę. Rozczyn drożdżowy dodać do miski. Wymieszać całość, wyłożyć na blat i podsypać mąką w razie potrzeby. Wyrobić gładką kulę ciasta. Owinąć ją folią i umieścić w lodówce na 20 - 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Ugotowane ziemniaki utłuc na puree. Dodać pokruszony twaróg i fetę oraz starty na drobne wiórki ser kozi Chevrette. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej. Doprawić kosteczką cebulową, pieprzem i szczyptą soli. Dodać natkę i wymieszać wszystko bardzo dokładnie - najpierw widelcem, potem można podusić łyżką. Uformować z farszu 16 kuleczek równej wielkości.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części - partiami jest łatwiej (zwłaszcza gdy ktoś ma małą przestrzeń ;). Rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółeczka, tak by zużyć całe ciasto. Powinny powstać  32 kółeczka. Na środek kółka z ciasta położyć kulkę farszu, przykryć drugim kółeczkiem - to drugie należy trochę podusić palcami, by było większe niż spód, na blacie podociskać jedno do drugiego, zlepić brzegi bardzo dokładnie! Tak postąpić z resztą. Z podanych składników powinno powstać 16 "spodków". W międzyczasie piekarnik nagrzać na 190 stopni, termoobieg, grzanie góra/dół.  Każdy spodek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Kto kminku nie lubi - może z niego zrezygnować lub wykorzystać mak czy sezam.
Piec ok. 20 minut, do momentu ładnego zezłocenia wierzchu. Podawać przestudzone lub lekko ciepłe. Idealne jako dodatek do kremowych zup, np brokułowej, pomidorowej lub jako samodzielna przekąska.
Trzymać w koszyczku, pod przykryciem - można jeść następnego dnia :)

4 komentarze:

  1. Fantastyczne, bez dwoch zdan! Az chcialoby sie siegnac w monitor po taka przekaske.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmią smakowicie i ja także chętnie bym się taką przekąską uraczyła :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na nie nabieram ochoty na bliskie spotkania trzeciego stopnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie fajne są te małe latające talerze;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)