czwartek, 27 stycznia 2011

Risotto szafranowe z krewetkami

Zasmakowałyśmy w risotto. Okrywamy nowe wariacje krok po kroku, powoli dochodząc do wniosku, że w prostocie najłatwiej jest odnaleźć coś zaskakującego :) To risotto zasmakuje wszystkim krewetkożercom :)

SKŁADNIKI:
  • 200 g ryżu arborio
  • masło
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz biały świeżo mielony
  • sól
  • 25-30 krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn - czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć krewetki przez ok 3 minuty, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką.


7 komentarzy:

  1. Risotto uwielbiam, a twoja prosta i piekna wersja wyglada niezmiernie kuszaco! U mnie dzisiaj tez bedzie risotto, tyle, ze z lososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękne! musi być pyszne
    pzdr:*

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie podane i pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, piękne kolory i z pewnością jest pyszne!
    chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. może i ja zasmakuję.. nie tylko w risotto, ale i w krewetkach.

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłem to niedawno w restauracji i włąśnie takiego przepisu szukałem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)